Wall Street lehce stoupl; Merrill, RIM mírní obavy

04.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy ve čtvrtek nepatrně posílily po zprávě, že banka Merrill Lynch <MER.N> nemusí shánět další kapitál. Tato informace před...

...klíčovými pátečními údaji o zaměstnanosti zmírnila obavy z prohloubení kreditní krize a z možné recese ekonomiky Spojených států.

Technologické tituly si polepšily po silných výsledcích firmy Research in Motion <RIM.TO> <RIMM.O>, výrobce přístroje Blackberry, které se vzepřely předpokládanému vývoji v podobě zpomalení v sektoru a spotřebitelských výdajů. Akcie RIM vyskočily téměř o 6 procent.

Akcie Merrill Lynch stouply o 1,2 procenta díky sílícímu optimismu, že finanční firmy na Wall Street již možná vykázaly nejhorší část odpisů. Podle zprávy japonského listu Nikkei generální ředitel Merrill Lynch uvedl, že investiční banka nemá v plánu shánět další kapitál.

Akciové trhy v tomto týdnu prudce vzrostly poté, co vysoká poptávka po nabízených akciích společnosti Lehman Brothers <LEH.N> zahnala obavy, že ji čeká podobný osud jako Bear Stearns <BSC.N>, a vzbudila naděje, že trhy možná mají nejhorší část kreditní krize za sebou.

"Trhy si začínají více všímat všech náznaků, že to, co před šesti měsíci způsobilo zpomalení, už není tak relevantní jako tehdy," řekl Peter Kenny z firmy Knight Equity Markets.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> stoupl o 0,16 procenta na 12.626,03 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,13 procenta na 1369,31 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> přidal 0,08 procenta na 2363,30 bodu.

Technologický sektor i širší trh táhly s růstem o 2,8 procenta také akcie výrobce populárního iPhonu, firmy Apple <AAPL.O>.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK