Ministři financí eurozóny formulují výzvu pro G7

04.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


BRDO, Slovinsko, Ministři financí eurozóny na páteční schůzce zřejmě vyzvou ke zkrocení volatility na devizových trzích, která ohrožuje světovou...

...ekonomickou stabilitu v době, kdy MMF výrazně snižuje prognózy letošního globálního růstu.

"Naše obavy jsou obecně známé, nelíbí se nám nadměrná volatilita a divoké pohyby kursů, které poškozují celosvětový ekonomický růst, a této linie se budeme držet," řekl novinářům ve čtvrtek večer předseda skupiny Eurogroup Jean-Claude Juncker.

Ministři financí 15 zemí používajících euro a zástupci Evropské centrální banky (ECB), čili Eurogroup, se v pátek scházejí ve městě Brdo poblíž Lublaně, aby na svém pravidelném zasedání jednali o ekonomice.

Chtějí se rovněž dohodnout na společné výzvě k sedmi nejvyspělejším ekonomikám světa (G7), jejichž představitelé se sejdou příští pátek ve Washingtonu.

Francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová v pátek řekla, že vzkaz, s nímž by měl Juncker dorazit na schůzku G7, je jasný a lze jej shrnout do dvou slov: "Žádná volatilita."

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve čtvrtek potvrdil, že letos již podruhé sníží výhled celosvětového ekonomického růstu pro tento rok, a sice na 3,7 procenta z lednových 4,1 procenta. Šlo by o nejnižší tempo globální hospodářské expanze od roku 2002, kdy dosáhla pouze 3,1 procenta.

MMF ve Světovém ekonomickém výhledu, jejž má zveřejnit 9.dubna, podle informací zdroje sníží také prognózu letošního růstu ekonomiky eurozóny na méně než 1,3 procenta z lednových 1,8 procenta.

Revize MMF přicházejí na pozadí globální kreditní tísně a výrazné volatility na finančních trzích. Dolar v březnu klesl na historická či mnohaletá minima vůči většině hlavních světových měn <=USD> <.DXY>, přičemž jeho oslabení z velké části padá na bedra jednotné evropské měny, jež v polovině měsíce posílila až na rekordních 1,5904 dolaru za euro <EUR=>.

V pátek dolar nepatrně zpevňoval vůči jenu <JPY=> díky optimismu investorů, kteří věří, že se na finanční trhy možná vrací určitá stabilita. Obchodování však bylo velice opatrné před ostře sledovanou zprávou o tvorbě pracovních míst ve Spojených státech, jež vyjde ve 14:30 SELČ.

[Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK