VERZE 2-Počet pracovních míst v USA v březnu klesl o 80.000

04.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentáře analytiků, pohyb dolaru,...

...souvislosti)

Ve Spojených státech v březnu třetí měsíc v řadě klesl počet pracovních míst a míra nezaměstnanosti vyskočila na dvouapůlletý vrchol. Přibyly tak další důkazy, že úvěrová krize a potíže trhu s bydlením mohly posunout tamní ekonomiku do recese.

Počet pracovních míst v nezemědělském sektoru Spojených států v březnu meziměsíčně klesl o 80.000, nejprudčeji za pět let, oznámilo ministerstvo práce.

Jde o největší pokles od března 2003, kdy ekonomika vymazala 212.000 pracovních míst, a po lednovém a únorovém snížení jde o třetí úbytek míst v řadě. Předtím počet pracovních míst klesl třikrát po sobě naposledy na jaře 2003.

Pochmurný obraz ještě přiživila revize dat za první dva měsíce roku, jež prohloubila úbytek míst na 152.000 z dříve odhadovaných 85.000.

Analytici oslovení Reuters v průměru předpokládali, že se počet míst mimo zemědělství sníží pouze o 60.000. Odhady se pohybovaly v širokém rozmezí poklesu o 150.000 až růstu o 65.000 pracovních míst.

Míra nezaměstnanosti stoupla na 5,1 procenta, nejvýš od září 2005, z únorových 4,8 procenta, zatímco trh čekal nárůst pouze na 5,0 procenta.

Míru nezaměstnanosti počítá resort na základě odlišného průzkumu než údaje o tvorbě pracovních míst. Míra je založena na průzkumu domácností, počet míst uvádějí zaměstnavatelé.

"Nevypadá to na žádný záblesk naděje. Ukazuje se, že jsme přímo uprostřed recese, jež pravděpodobně chvíli potrvá," řekl Carl Lantz, stratég pro americké úrokové sazby u Credit Suisse v New Yorku.

"Podle našeho očekávání bude tahle recese delší než dvě předchozí a nacházíme se teprve na začátku."

Ceny amerických státních dluhopisů po datech vyskočily, když finanční trhy očekávaly další snižování úrokových sazeb centrální bankou (Fed).

Akciové futures a dolar bezprostředně po zprávě klesaly, ale americká měna <EUR=> se vůči euru po chvíli vrátila na úroveň před zprávou, když trh dospěl k závěru, že výsledek není zase tak zlý.

"Přestože jsou data pod odhady, samotná zpráva není nijak zvlášť alarmující," řekl Brian Dolan, hlavní devizový stratég firmy Forex.com. "To pravděpodobně uchrání riskantnější aktiva před kolapsem po počátečním otřesu směrem dolů."

[WASHINGTON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK