Cyrrus loni sjednal obchody za 80 mld. Kč

04.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. dubna (ČTK) - Brněnská makléřská společnost Cyrrus vloni zprostředkovala obchody s cennými papíry za 80,6 miliardy korun, což je o 30 miliard méně než v roce 2006. Ředitel firmy Jiří Loubal vidí hlavní příčiny poklesu ve větší opatrnosti drobných investorů, kteří za akcie utráceli menší sumy peněz. Domácí trh také nebyl tak růstový jako v minulých letech, řekl Loubal.

Nárůst naopak Cyrrus zaznamenal na zahraničních trzích, kde zprostředkoval obchody za 225 milionů eur (asi 5,6 miliardy korun). V porovnání s předcházejícím rokem, kdy objem obchodů činil 85 milionů eur (2,1 miliardy korun), tak jde o téměř trojnásobný nárůst. "Jednoznačné prvenství v tomto směru patří německému trhu, který si klienti oblíbili díky vysoké likviditě, transparentnosti a v neposlední řadě také široké nabídce stále populárnějších investičních certifikátů," řekl hlavní analytik společnosti Marek Hatlapatka.

Větší zájem byl vloni také o službu Superspad, kterou firma spustila na podzim roku 2006. V ní mohou investoři obchodovat v české měně s vybranými akciemi z Polska, Maďarska a nově také Německa a Turecka. Obchody s maďarskými a polskými tituly činily ke konci loňského roku 9,7 miliardy korun, v roce 2006 se jich prodalo za 1,3 miliardy korun.

Cyrrus je největší mimopražská nebankovní makléřská společnost a člen Burzy cenných papírů Praha. Zaměřuje se hlavně na burzovní obchody v systému SPAD pražské burzy i akciové trhy v Polsku, Maďarsku, Německu, Turecku a USA. Existuje od roku 1998, zaměstnává 86 lidí, z toho 29 makléřů s licencí. Hlavní sídlo je v Brně, svou kancelář má Cyrrus také v Praze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK