Pražská burza v týdnu prodloužila růst

04.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu pokračovala v umazávání letošní ztráty a prodloužila růst na čtyři týdny po sobě. Výkon byl ale z celé úspěšné řady zatím nejslabší. Prodloužení provozní doby o 15 minut aktivitu investorů nezvýšilo a obchody s akciemi zůstaly podprůměrné. Hlavní index PX zpevnil o 0,13 procenta na 1565,5 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Tuzemské akcie podle makléřů v růstu podpořily hlavně vyspělé zahraniční burzy, na nichž se zlepšila nálada díky spekulacím, že propad finančních společností zasažených realitní a úvěrovou krizí by mohl být u konce. Pomohl i začátek čtvrtletí spojený s budováním nových pozic.

Výnosem ostatní zcela zastínily akcie mediální skupiny CME, které díky spekulacím přidaly 7,9 procenta na 1455 korun. "Objevily se spekulace, že CME by mohla být mezi potenciálními zájemci o koupi portálu Seznam.cz," uvedl analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka.

Investoři nakupovali i zmíněné finanční firmy. Úspěšnější byly akcie Komerční banky se ziskem 3,1 procenta na 4006 korun, které umístila na svůj doporučovaný investiční seznam společnost Merrill Lynch. Akcie Erste se zhodnotily o 0,4 procenta na 1065 korun.

Nedařilo se energetickým emisím. Akcie skupiny ČEZ klesly o 1,3 procenta na 1213 korun. Státem ovládaný ČEZ podle analytika vyplatí z loňského zisku hrubou dividendu 37 korun na akcii, což by znamenalo 85procentní meziroční nárůst. Stát by tím získal 14,2 miliardy korun. Akcie holdingu Unipetrol oslabily o 3,3 procenta na 256,7 koruny.

Takřka beze změny se obchodovaly akcie autobazaru AAA Auto, které klesly o 0,05 procenta na 19,66 koruny. Firma Patria vydala k AAA Auto doporučení "držet" s cílovou cenou 21 Kč. Patria byla manažerem emise akcií AAA Auto při loňském vstupu na burzu, kdy investoři ve veřejné nabídce za jednu akcii AAA Auto platili 55,1 Kč. Analytik J&T Banky Michal Semotan to označil za šokující.

"Šokující je pak nové doporučení na AAA Auto od manažera emise, který stanovuje cílovou cenu akcií AAA Auto na 21 Kč s doporučením "držet" po necelém roku od IPO (primárního úpisu) za 55,1 Kč. To důvěře investorů v tento cenný papír nepřidá," uvedl.

Investoři v součtu zobchodovali akcie za zhruba 12,23 miliardy korun, což představovalo denní průměr 2,45 miliardy korun denně. Loňský denní průměr byl kolem 3,7 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK