Lehman: Banky budou možná muset odepsat až 400 miliard dolarů

04.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. dubna (ČTK) - Banky a další finanční instituce v celém světě budou muset kvůli nynějším problémům na kapitálových trzích odepsat možná až 400 miliard dolarů (asi 6,4 bilionu Kč). Předpovídají to analytici americké investiční banky Lehman Brothers. Odhady jiných institucí už dříve hovořily o částce až 1,2 bilionu dolarů, to je ale podle analytiků z Lehman Brothers nepravděpodobné.

Pokud jsou odhady analytiků Lehman Brothers správné, znamenalo by to, že banky, makléřské firmy, pojišťovny a další instituce, kterých se problém odpisů týká, už zřejmě mají to nejhorší za sebou. Lehman ale upozorňuje, že řada rizikovějších finančních trhů ještě asi nedosáhla dna.

Analytici konkurenční banky Goldman Sach & Co v březnu odhadli, že ztráty ze špatných investic by se mohly vyšplhat až na 1,2 bilionu dolarů. Z toho asi 460 miliard dolarů by mohlo připadnout na americké banky, makléřské firmy, hedgeové fondy a státní hypoteční agentury, jako je například Fannie Mae, uvedli tehdy analytici Goldman Sachs.

"Hrubé odhady od vysokých 600 miliard po gigantických 1,2 bilionu dolarů jsou podle našeho názoru velmi nepravděpodobné," uvedl tým analytiků Lehman Brothers pod vedením Jacka Malveye, který řídí oddělení investic s pevným výnosem.

Finanční instituce, které doplácejí na úvěrovou krizi, zatím odepsaly asi 291,8 miliardy dolarů. Nepříznivý dopad odpisů ztrátových investic částečně neutralizovaly emise nových akcií za 181,6 miliardy dolarů, nicméně základní jmění bank a dalších institucí je pořád ještě zhruba o 110 miliard dolarů nižší než na začátku krize.

Vzhledem k tomu, že finanční instituce si vypůjčují většinu peněz, které poskytují jako půjčky, nebo je jinak investují, mohla by teď být likvidita v celém světě nižší zhruba o 1,5 bilionu dolarů.

Během tohoto týdne byly finanční trhy ohledně výhledu bank a makléřských společností mnohem optimističtější než dříve. Například v úterý švýcarská bnaka UBS informovala o dalších odpisech za zhruba 19 miliard dolarů, avšak její akcie zpevnily zhruba o 12 procent. Podle některých komentátorů to lze považovat spíše za aprílový žertík, analytici se naopak domnívají, že je to známka odeznívajících problémů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK