Husté sněžení vedly na Heathrow k dalším zpožděním letů

06.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. dubna (ČTK) - Silné sněžení přimělo londýnské letiště Heathrow zavřít dočasně dvě dráhy a zrušit 50 letů. Již v sobotu zde společnost British Airways (BA) zrušila 25 dnešních odletů a příletů z důvodu přetrvávajících technických problémů na novém terminálu letiště.

Místní pozorovatelé poznamenali, že sněžení by nemělo ohrozit zdárný průběh dnešní štafety, jejíž účastníci přenášejí olympijskou pochodeň napříč Londýnem. Olympijský oheň má být poté přepraven do Paříže.

Dráhy byly ráno zavřeny asi 20 minut, aby se z nich odstranil sníh a námraza, uvedla britská letecká společnost, které mezinárodní letiště Heathrow patří. Poté kontrolní věž v důsledku sněžení snížila z bezpečnostních důvodů frekvenci odletů a příletů, vysvětlila mluvčí BA.

Potvrdila, že nový terminál číslo pět má stále potíže. Terminál, jehož výstavba stála 4,3 miliardy liber, se otevřel minulý týden ve čtvrtek. V prostoru o velikosti 50 fotbalových hřišť však brzy nastal chaos, který způsobil hlavně výpadek zavazadlového systému. Personál musel řešit také problémy s parkováním a bezpečností i spojení s terminálem.

Příčinou potíží v prvních dnech po otevření terminálu byl počítačový problém při odbavování zavazadel. BA musela kvůli tomu rušit stovky letů, v terminálu se hromadily tisíce zavazadel, protože letadla letěla bez nich, a mnoho rozhněvaných cestujících muselo v letištní hale kvůli zpožděným letům přespat. Operátor letiště uvedl, že jeho personál příčinu objevil a že se bude snažit situaci řešit bez dalších zpoždění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK