Euro: PPF kupuje menší banku v Kazachstánu

06.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Skupina PPF podnikatele Petra Kellnera v současné době dokončuje akvizici jedné z kazachstánských bank. Velikost investice má být od deseti do 50 milionů dolarů (až 800 milionů korun). V aktuálním vydání o tom informuje ekonomický týdeník Euro. Kazachstán by se stal po Rusku, Bělorusku a Ukrajině čtvrtou postsovětskou zemí, kde by skupina PPF získala bankovní licenci.

"Jsme ve fázi, kdy vyjednáváme závěrečné znění smlouvy," řekl týdeníku Ladislav Chvátal, jeden ze tří výkonných šéfů společnosti Home Credit B. V. ze skupiny PPF. Home Credit již v Kazachstánu působí na trhu spotřebitelských úvěrů. O jakou banku jde, Chvátal nesdělil, přesná výše investice bude podle něj záviset na bilanci banky v době převzetí.

Akvizici místní banky zvolili Kellnerovi lidé jako vhodnější alternativu k žádosti o samostatnou bankovní licenci. Získání nové licence je v Kazachstánu podle Chvátala zdlouhavý proces; navíc místní regulátor upřednostňuje partnerství zahraničních bank s místními firmami. Regulátor musí schválit i smlouvu o převzetí banky. Smlouva by měla být hotova do konce dubna.

Na teritorium bývalého Sovětského svazu soustřeďuje skupina PPF značnou část svých aktivit. V poslední době se v médiích často skloňuje spor PPF Investments s firmou nejbohatšího Rusa Olega Děripasky o majetkový podíl v ruské pojišťovně Ingosstrach.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK