Týden.cz: Gazprom skoupí veškerý plyn MND

10.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. dubna (ČTK) - Společnost Vemex ze skupiny ruského plynárenského gigantu Gazprom bude odebírat plyn, který v Česku vytěží Moravské naftové doly (MND). Informoval o tom internetový server Týden.cz. Tuzemská plynárenská firma, kterou spoluvlastní skupina KKCG podnikatele Karla Komárka a německá společnost E.ON Ruhrgas, si ponechá pár procent produkce, kterou potřebuje k vlastnímu provozu.

"Pro nás je to doplňkový, ale cenný zdroj zemního plynu, který navíc nemusíme transportovat na velké vzdálenosti," uvedl k dohodě s naftovými doly generální ředitel Vemexu Vladimir Jermakov. Smlouva mezi Vemexem a MND by měla být podepsána 16. dubna.

Podle dohody si MND ponechají jen tolik plynu, kolik budou potřebovat pro vlastní provoz. "Pro vlastní potřebu je jen několik málo procent z celkové těžby zemního plynu," uvedl mluvčí dolů Dan Plovajko. Loni společnost na Moravě vytěžila 103 milionů krychlových metrů zemního plynu. Dosud ho odebírala Jihomoravská plynárenská a některé moravské firmy.

Vemex na českém trhu prodává zemní plyn od posledního čtvrtletí 2006. Loni od něj tuzemští zákazníci odebrali kolem 250 milionů metrů krychlových. Letos počítá s růstem na 850 milionů metrů krychlových, což by představovalo více než desetiprocentní podíl na českém trhu.

Vemex dodává plyn 12 z 35 největších domácích firem. Jde například o Českou rafinérskou, ocelárny Vítkovice Steel, Plzeňský Prazdroj nebo Pilsen Steel. Plyn z MND jeho pozici posílí téměř o dvě procenta. V penězích jde o téměř půl miliardy korun. Pro Gazprom jde o významné posílení. Kromě dodávek plynu pro Vemex totiž zásobuje RWE Transgas, který je dominantním dodavatelem zemního plynu v ČR.

Jermakov také serveru potvrdil, že Vemex a MND zahájily konzultace ohledně skladování zemního plynu. MND vlastní zásobník Uhřice, jehož kapacita je 180 milionů krychlových metrů. Provozuje i zásobník v Dolních Bojanovicích s kapacitou 576 milionů metrů krychlových. Ten patří SPP Bohemia, která je majoritním vlastníkem MND.

Za SPP Bohemia stojí rodina Komárkova, E.ON Ruhrgas, Slovenský plynárenský priemysel a Gaz de France. Zásobníky jsou díky své kapacitě pro expanzi Gazpromu do Evropy velmi důležité.

Fungování Vemexu na českém trhu si podle serveru pochvaluje i Alexander Medveděv, místopředseda Gazpromu a šéf dceřiné firmy Gazprom Export, který řídí veškerý vývoz ruského plynu do zahraničí. V hierarchii Gazpromu je mužem číslo tři. "V České republice jde o skutečnou liberalizaci trhu. Místo administrování vzniká skutečně konkurenční prostředí, v němž jsou na jedné straně finální spotřebitelé zemního plynu a na straně druhé reální dodavatelé paliva se svými smlouvami soutěžící mezi sebou," řekl serveru.

Hlavním zákazníkem Gazpromu bude nadále Evropa, řekl Medveděv v rozhovoru pro dnešní vydání týdeníku Ekonom. "Do roku 2020 plánujeme zvýšit dodávky na 250 miliard kubíků plynu ročně, v tu dobu vzroste poptávka po dovozu plynu skupiny Gazprom na evropském kontinentu z nynějších 26 na 33 procent," uvedl. Firma však podle něj hodlá dobývat nové trhy také v jihovýchodní Asii a Severní Americe.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK