Česká měna odpoledne pokračovala v posilování

10.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. dubna (ČTK) - Česká měna odpoledne navázala na ranní posilování. K euru kolem 17:00 vystoupala až na 25,00 Kč/EUR, k dolaru mírně zpevnila na 15,84 Kč/USD do blízkosti rekordních maxim. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna se většinu dne obchodovala v úzkém rozmezí 25,08 až 25,17 Kč/EUR, výrazně posílila až před koncem seance. "Velmi podobný vývoj jsme zaznamenali i u ostatních regionálních měn, které si polepšily zejména v závěru dne," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Největší zisky ze středoevropských měn si připsal maďarský forint, za zhodnocováním ale podle Frayera nestál žádný zjevný podnět. Rozhodnutí Evropské centrální banky ponechat základní úrokovou sazbu na čtyřech procentech trhy předpokládaly.

Z pátečních čísel Českého statistického úřadu budou podle Frayera z pohledu měnové politiky důležité informace o mzdách v průmyslovém sektoru. "Vzhledem k vysoké inflaci si Česká národní banka musí dát pozor na inflační očekávání, růst mezd tak bude centrální bankou velmi sledován," poznamenal.

Dolar vůči euru během dne sestoupil až k 1,5904 USD/EUR, kolem 17:00 ale korigoval na 1,5796 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK