ČT: Pravidelné vysílání ve vysokém rozlišení spustíme za dva roky

10.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. dubna (ČTK) - Česká televize plánuje zahájit pravidelné vysílání ve formátu s vysokým rozlišením obrazu (High Definition, HD) za dva roky. Stane se tak zřejmě v souvislosti se zimními olympijskými hrami, které se uskuteční v únoru 2010 v kanadském Vancouveru. ČT pracuje i na tom, aby letos v září začala vysílat obraz své zpravodajsko-publicistické stanice ČT24 v širokoúhlém formátu. Uvedli to zástupci ČT na dnešní diskusi o digitálním TV vysílání v pražském hotelu Adria pořádané odborným serverem DigiZone.cz.

"ČT plánuje, že začne (pravidelné vysílání) v HD při příležitosti ZOH ve Vancouveru v únoru 2010," uvedl ředitel techniky ČT Rudolf Pop. Stalo by se tak satelitní cestou, zda to bude možné i přes zemské vysílače podle něj záleží na vývoji digitalizace zemského TV vysílání v ČR.

Pop ČTK řekl, že zatím není jasné, jakou konkrétní podobu by takový HD program ČT měl, zda by to byl například zcela nový program využívající pořadů v HD, či jinou.

Sportovní události jsou často důvodem k vysílání v HD kvalitě. Letošní fotbalové mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku tak například podle serveru DigiZone ve vysokém rozlišení nabídne rakouská veřejnoprávní ORF přes satelit nebo italská veřejnoprávní stanice RAI.

Technologickou změnu ale čeká stanici ČT24 už nyní na podzim. "Připravujeme to, aby se ČT24 v zářijovém týdnu překlopil do širokoúhlého formátu," uvedl Pop.

ČT stejně jako Nova a Prima již v minulosti testovaly tento formát, považovaný za kvalitnější než současný. Ve formátu HD natáčí již některé své pořady; například Nova zpravodajství, ve formátu HD také vznikly seriály Pojišťovna štěstí na Nově a Bazén na Primě. Nova také zkušebně vysílala v HD v prosinci loňského roku přes zemskou digitální síť společnosti Czech Digital Group v Praze.

Ve formátu s vysokým rozlišením začala také na počátku dubna vysílat společnost HBO svůj filmový kanál s názvem HBO HD, a to v digitální kabelové televizi UPC. V této síti již UPC v únoru spustila vysílání dvou programů v HD, a to National Geographic HD a Voom HD. Formát testovala i internetová televize Telefóniky O2.

Nutností pro příjem HD programů a pořadů je televizor, který umí HD formát "přečíst" a bývá proto označován jako "HD ready" či "Full HD", a příslušný převaděč signálu označovaný jako set-top box.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK