Právo: Podle Kalouskova návrhu má být daň i z nových bytů a domů

11.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. dubna (ČTK) - Vlastníci nových bytů a domů přijdou od roku 2010 o důležitou daňovou úlevu. Podle návrhu ministra financí Miroslava Kalouska budou platit daň z nemovitosti i ti, kteří jsou od ní dosud osvobozeni. Deníku Právo to ve čtvrtek potvrdil náměstek ministra financí pro daně Peter Chrenko.

Podle deníku ministerstvo financí v těchto dnech zašle vládě návrh novely zákona o dani z nemovitostí, podle níž má být zrušeno dnešní osvobození od této daně na 15 let pro všechny novostavby. Zrušení osvobození od placení se bude týkat i těch majitelů, kteří této výhody dosud každoročně využívají a stavby byly dokončeny po roce 1995.

Osvobození od daně dnes může každý vlastník uplatnit v roce následujícím po dokončení stavby a trvá 15 let. Podmínkou je, že dům či byt užívá ke svému trvalému bydlení svých blízkých, píše Právo.

Například pronajímané novostavby nelze od daně osvobodit. Výše daně z nemovitostí se dnes velmi liší podle zastavěné plochy bytu a podle velikosti obce. Daň z novostavby jednopatrového domu v Praze se zastavěnou plochou 120 metrů čtverečních by činila okolo jednoho tisíce korun ročně. V okresním městě asi 400 korun a v nejmenší obci okolo dvou set korun, píše deník.

"Osvobození od daně již ztratilo smysl. Začalo se poskytovat v době, kdy bylo potřeba nastartovat novou bytovou výstavbu," uvedl Chrenko. "Nyní už tento důvod pominul. Navíc ve srovnání s náklady na postavení domu je výše daně zanedbatelná," dodal.

Podle něj resort vycházel i z toho, že obce mají od příštího roku možnost zvýšit na svém území daň z nemovitostí proti dnešnímu stavu až pětkrát. Pokud by to obce udělaly, byli by podle Chrenka vlastníci starších nemovitostí ve značné nevýhodě proti majitelům novostaveb.

Poslanci Tomášovi Kvapilovi (KDU-ČSL) se Kalouskův návrh nelíbí. "Jako bývalému ministrovi odpovědnému za bydlení se mi to nelíbí. Stát by měl novou výstavbu i nadále podporovat, i když částky nejsou horentní," řekl Právu Kvapil.

Také exministr pro místní rozvoj, Radko Martínek (ČSSD), s návrhem nesouhlasí. "Podpor pro novou výstavbu je žalostně málo, a i když nejsou daně zatím nijak vysoké, je to velký morální a motivační faktor," uvedl Martínek. "Ani obcím to nic významného nepřinese. Má to u nich vzbudit jen dojem, že se jim něco přidává," dodal.

Od roku 2010 má být také zrušeno i osvobození od daně u domů, které jejich vlastníci zateplí. Osvobození je nyní pětileté, ale nutnou podmínkou je platné stavební povolení na zateplení. Ostatní osvobození prý zůstanou zachována. Daň nadále nebude muset pět let platit například vlastník domu, který přejde z vytápění na pevné palivo na topení ekologicky šetrnými metodami, například pomocí biomasy, napsalo dnešní Právo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK