Současná politika ECB přispěje k cenové stabilitě -Trichet (OPAK.)

11.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Současná měnová politika Evropské centrální banky (ECB) pomůže v době inflačních rizik a napětí na finančních trzích udržet střednědobou cenovou...

... stabilitu, řekl ve čtvrtek prezident ECB Jean-Claude Trichet.

ECB ve čtvrtek ponechala úrokové sazby již 10.měsíc v řadě beze změny [ID:nMUL957521]. Na následné tiskové konferenci Trichet uvedl, že ekonomické fundamenty v eurozóně jsou zdravé, nicméně připustil, že neklid na finančních trzích je nezvykle vysoký a napětí může trvat déle, než se původně čekalo.

Nejnovější údaje "potvrzují naše hodnocení, že ze střednědobého hlediska převažují rizika na horní straně cenové stability," řekl šéf ECB. "Zdůrazňujeme, že udržování střednědobé cenové stability je naším prvořadým cílem."

"Pevné ukotvení středně- až dlouhodobých inflačních očekávání má pro Radu guvernérů nejvyšší prioritu a v tomto ohledu určitě není místo k uspokojení. Věříme, že současná měnová politika přispěje k dosažení tohoto cíle."

Meziroční inflace v eurozóně v březnu dosáhla rekordních 3,5 procenta navzdory tlumícímu účinku silného eura, které si právě ve čtvrtek zapsalo čerstvý rekord k americké měně na 1,5912 dolaru <EUR=> i k britské měně na 80,29 pence <EURGBP=>.

Ve vztahu k ekonomickému růstu eurozóny Trichet vyjádřil opatrný optimismus.

"Údaje nadále poukazují na mírný, avšak trvalý reálný růst hrubého domácího produktu. Nicméně stupeň nejistoty vyplývající z bouře na finančních trzích zůstává nezvykle vysoký a napětí by mohlo trvat déle, než se původně čekalo," řekl šéf ECB.

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK