Wall St vzrostl díky technologiím, maloobchodníkům

11.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie ve čtvrtek stouply poté, co vylepšené doporučení pro výrobce čipů pozvedlo technologické tituly. Pomáhal také optimistický...

...názor, že slabé březnové tržby maloobchodníků možná znamenaly letošní dno.

Intel <INTC.O>, světová jednička na poli čipů, vyskočil o 3 procenta, a pomohl tak vzhůru všem třem hlavním indexům poté, co Bank of America Securities zvedla doporučení pro sektor polovodičů s tím, že mírné navyšování zásob polevilo.

Technologický sektor podporovala také zpráva, že JPMorgan Securities zvedla předpověď zisku firmy Apple <AAPL.O>. Výrobce iPodu přidal 2,1 procenta a přispěl nejvíce k vzestupu indexu Nasdaq 100.

"Otázka pro optimisty ohledně růstu ve druhém pololetí: Co je spjato s růstem a čemu se daří v časech růstu? Technologiím," řekl Marc Pado, stratég pro americký trh u firmy Cantor Fitzgerald & Co v San Francisku.

Maloobchodní tituly stouply, když investoři sázeli na to, že se podnikatelské prostředí zlepší, pokud se současný pokles podle očekávání ve druhém pololetí obrátí. Sektor vykázal nejslabší březnové tržby amerických maloobchodníků za 13 let.

Wal-Mart <WMT.N> přidal 1 procento poté, co světová jednička v oboru zvedla výhled s poukazem na kontrolu nákladů a menší počet slev. Akcie stouply přestože firma vykázala za březen tržby pod odhady trhu.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> přidal 0,44 procenta na 12.581,98 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,45 procenta na 1360,55 bodu. Technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> vylétl o 1,27 procenta na 2351,70 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK