Japonské akcie zakončily týden výrazným růstem

11.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. dubna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes výrazně zpevnily. Nejvíce jim pomohl lepší výhled některých maloobchodních společností. V růstu pokračují také akcie finančního ústavu Mizuho Financial Group. Dolar po přechodném růstu obnovil pokles a vůči euru je nadále v blízkosti minima od zavedení společné evropské měny.

Index Nikkei 225 vzrostl o 378,43 bodu a obchodní den uzavřel nakonec vyšší o 2,92 procenta na hodnotě 13.323,73 bodu. V předchozích třech dnech ale indikátor oslaboval. Širší index Topix dnes vzrostl o 2,5 procenta na 1278,62 bodu.

Investoři měli o akcie banky Mizuho zájem i přesto, že ústav informoval o dalších ztrátách z obchodování, které jsou spjaty s rizikovější částí hypotečního trhu v USA. Investoři se ale více soustředili na to, že špatné zprávy jsou alespoň pro tuto chvíli u konce.

Výrazně se zvýšily kurzy některých maloobchodních firem, které těžily ze zprávy řetězců Fast Retailing a Seven & I Holdings. Oba předpověděly, že v nadcházejícím období čekají vyšší zisky. Zájem byl ale také o technologie, v čele se společností Advantest. Té pomohly lepší vyhlídky podobných firem v USA.

V minulých dnech ceny japonských akcií klesaly převážně kvůli obavám, že japonská ekonomika doplatí na výrazného zpomalení hospodářského růstu v USA. Japonské exportní firmy se tradičně orientují hlavně na americký trh, nicméně v poslední době už téměř polovina japonského vývozu směřuje do jihovýchodní Asie a stále více také do Číny.

Na devizovém trhu se zastavil růst dolaru, který ve čtvrtek a během noci zpevňoval k většině hlavních světových měn. Růst naopak obnovilo euro, nad hodnoty z předchozího dne se ale nedostalo. Podle obchodníků mu v tom patrně zabránila slova šéfa Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta k přílišné kolísavost kurzů.

Analytici se ale většinou shodují, že euro by mohlo růst obnovit. Velmi však bude záležet na tom, zda se aktéři schůzky G7 ve Washingtonu dohodnou na něčem zásadním. Schůzka G7 se dnes bude konat na okraj jarního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

"Zřejmě se nedočkáme žádné koordinace devizové politiky, takže dolar asi nějakou dobu zůstane slabší," řekla podle agentury Reuters hlavní ekonomka ústavu Bank of America Tomoko Fudžiiová.

V závěru obchodování se dolar vůči euru prodával v kurzu 1,5774 USD a zpevnil z předchozích 1,5849 USD, kde byl ve čtvrtek. Vůči japonskému jenu zpevnil na 102,05 ze 100,76 JPY a podobně euro k jenu vystoupilo na 160,98 z předchozího kurzu 159,71 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK