FAO: Potraviny ve světě zůstanou drahé, hrozí další nepokoje

11.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 11. dubna (ČTK) - Potraviny zůstanou po prudkém cenovém skoku za poslední rok celosvětově drahé i přesto, že letošní globální sklizeň bude opět rekordní. Pokud se světové vlády nezasadí o snížení cen potravin pro chudé, hrozí v rozvojovém světě další nepokoje a hladové bouře, prohlásil šéf Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) Jacques Diouf.

Ceny obilnin a poté chleba, mléka, oleje a dalších základních potravin v posledních měsících prudce vzrostly a například pšenice a rýže zdražila na zhruba dvojnásobek. Pro lidi v bohatých zemích, jejichž výdaje na výživu se pohybují mezi deseti až 20 procenty příjmů, to znamená nepříjemně vyšší ceny v obchodech; pro obyvatele chudých zemí, kteří dávají až 80 procent příjmů za potraviny, to však může být přímé existenční ohrožení.

Nárůst cen zvýšil náklady chudých zemí na dovoz potravin o 56 procent a přivedl v posledních týdnech do ulic lidi v řadě zemí od Egypta přes Indonésii po Haiti. Potravinová krize hrozí 37 zemím světa, uvedla FAO ve zprávě o potravinové situaci ve světě.

"Skutečnost je taková, že lidé již v nepokojích umírají na ulicích," řekl Diouf na tiskové konferenci v Římě. "Překvapuje mě, že jsem kvůli tomu ještě nebyl předvolán před Radu bezpečnosti OSN," dodal.

Ceny potravin ve světě nyní rostou kvůli nárůstu poptávky po kvalitnější výživě v bohatnoucích rozvojových zemích jako Čína a Indie, kontroverzní politice podpory biopaliv, výpadkům produkce v některých zemích a spekulacím na komoditních trzích. Loňská sklizeň obilí přitom byla rekordní a letos FAO čeká další vzestup o 2,6 procenta na 2,16 miliardy tun; z toho produkce pšenice má vzrůst o 6,8 procenta. Analytici se však obávají, že ani rekordní produkce nebude mít na ceny větší vliv, protože ji zastíní spekulace a omezování exportu řadou vlád světa.

"Všechny známky ukazují na to, že to není krátkodobá záležitost," řekl Diouf o nynějších vysokých cenách potravin. Zpráva FAO však předpokládá, že vysoká produkce rýže a pšenice by mohla napjatou globální situaci alespoň zčásti zmírnit.

Diouf vyzval šéfy světových zemí, aby se 3.-5. června zúčastnili summitu o potravinové krizi v římském ústředí FAO. Nezbytné je nyní podle něj zajistit rozsáhlou pomoc chudým zemím v podobě dodávek semen, hnojiv a krmiv za dostupné ceny. Svět by měl rovněž vytvořit finanční mechanismy, které zajistí, že chudé země budou moci nadále kupovat potraviny, které potřebují.

V podobném smyslu se tento týden vyjádřil britský ministr Gordon Brown. Ten vyjádřil znepokojení nad negativními dopady politiky biopaliv, která deformuje potravinové trhy, a vyzval ke koordinované reakci na potravinovou krizi; ta by měla zahrnovat dokončení katarského kola jednání o světové liberalizaci světového obchodu a použití tržních nástrojů, které zamezí prudkému kolísání cen. Návrh evropské iniciativy pro zajištění dostatku potravin ve světě chystá na pondělní schůzku ministrů EU francouzský ministr zemědělství Michel Barnier.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK