G7: Krátkodobé perspektivy světové ekonomiky se zhoršily

12.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. dubna (ČTK) - Světová ekonomika i nadále čelí obtížnému období a její krátkodobé perspektivy se zhoršily. To je hlavní závěr, na němž se ve Washingtonu shodli ministři financí a šéfové centrálních bank skupiny G7.

V komuniké ze zasedání největší finančníci sedmi nejvyspělejších zemí světa vyjadřují také "znepokojení" ze "silných fluktuací hlavních měn", k nimž došlo od jejich posledního zasedání. Obávají se jejich možného dopadu na světovou ekonomiku.

G7 rovněž dala 100 dní svým bankám, aby vyčíslily potenciální ztráty, které by je mohly postihnout s ohledem na krizi na trhu nemovitostí.

Americký ministr financí Henry Paulson po zasedání řekl, že pokud jde o americkou ekonomiku, nevidí důvody ke znepokojení. "Mám důvěru v dlouhodobé ekonomické perspektivy Spojených států," zdůraznil Paulson. Podle jeho slov to nejdůležitější na schůzce byla snaha o sjednocení reakcí na výzvy, jimž dnes čelí světová ekonomika a mezinárodní finanční systém. V této souvislosti vřele přivítal zprávu Fóra finanční stability, jak předcházet opakování finančních krizí.

G7 schválila zprávu Fóra finanční stability, v níž se navrhují reformy zaměřené na posílení stability světového finančního systému. Fórum složené z centrálních bankéřů, zástupců ministerstev financí, burz a regulačních úřadů předních světových zemí vzniklo v reakci na asijskou finanční krizi na konci 90. let a pod vedením guvernéra italské centrální banky Maria Draghiho pracovalo poslední rok na konkrétních návrzích na regulaci finančních systémů a trhů.

Draghiho zpráva doporučila, aby soukromé banky byly podrobeny přísnějším kapitálovým požadavkům, díky nimž by mohly lépe zvládat finanční šoky; vyzvala také k větší mezinárodní kooperaci mezi centrálními bankami a orgány finančního dohledu. Centrálním bankám například doporučila vést přeshraniční operace v různých světových měnách, aby v případě krizí podobných dnešním potížím globálních úvěrových trhů mohly být mobilizovány celosvětové finanční zdroje.

"Znovu potvrzujeme náš společný zájem na solidním a stabilním finančním systému," uvádějí v komuniké ministři financí a guvernéři centrálních bank Německa, Kanady, Spojených států, Francie, Velké Británie, Itálie a Japonska. "Budeme i nadále pečlivě sledovat měnové trhy a spolupracovat tím nejvhodnějším způsobem," uvádějí ještě finančníci, aniž by se o nějaké měně zmínili konkrétně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK