Stavební spořitelny půjčily v 1. čtvrtletí 17,5 mld. Kč

13.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Stavební spořitelny poskytly v prvním čtvrtletí úvěry za 17,5 miliardy korun, což je v meziročním srovnání 28procentní nárůst. Vyplývá to z údajů ČTK od všech stavebních spořitelen. Stoupla rovněž průměrná výše úvěrů, a to na téměř 502.000 korun z loňských 378.000 korun. Počet poskytnutých úvěrů přitom spořitelnám meziročně klesl.

Mezi Čechy neochabuje ani zájem o stavební spoření jako spořící produkt. Za první tři měsíce letošního roku uzavřely spořitelny přes 253.000 nových smluv včetně navýšení cílových částek, zatímco loni to bylo necelých 217.000 smluv.

"První čtvrtletí, jakkoli je opět rekordní, není žádným překvapením. Pouze potvrzuje sílící zájem Čechů o dostupné zdroje peněz na bydlení. Více jak čtvrt miliónu nových smluv za první čtvrtletí je poprvé od změny podmínek počátkem roku 2004," uvedl tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

V objemu poskytnutých úvěrů si nejvíce polepšila Hypo stavební spořitelna, které objem meziročně stoupl o 118 procent. Významný meziroční nárůst zaznamenaly i ostatní stavební spořitelny, například Českomoravská stavební spořitelna o více než třetinu.

"Potvrzuje se tak, že v České republice jsou úvěry ze stavebního spoření neporazitelné. Úroková hladina na trhu v minulých měsících vzrostla, ale na úrok úvěrů ze stavebního spoření to nemělo žádný vliv. A mnoho našich klientů uzavírá smlouvy o stavebním spoření právě proto, aby si již teď na mnoho let dopředu zajistili výhodný úvěrový produkt," uvedl člen představenstva ČMSS Manfred Koller.

Důvodem rostoucího zájmu o úvěry ze stavebního spoření je podle Kollera i fakt, že řada klientů hypotečních bank přechází k stavebním spořitelnám. Spořitelny totiž již delší dobu nabízejí rovněž úvěry hypotečního typu na větší částky. "Trh přeúvěrování odhadujeme na 140 miliard korun a říkám zcela otevřeně, že z této částky chceme získat velký podíl," dodal.

Za celý loňský rok spořitelny půjčily téměř 74 miliard korun, a celý trh úvěrů ze stavebního spoření meziročně stoupl o 40 procent. Celkem loni spořitelny uzavřely 862.000 nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílových částek, zatímco předloni to bylo 826.000 smluv.

Poměr objemu úvěrů a naspořené částky podle údajů ministerstva financí loni narostl na 46,6 procenta, a proti roku 2006 se tak zvýšil o devět procentních bodů. Ovšem například Wüstenrot stavební spořitelna měla ke konci března již podíl úvěrů na vkladech více než 60 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK