Eurostat: Za elektřinu platí v EU nejvíce Dánové

13.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Za elektřinu platí v Evropské unii nejvíce domácnosti v Dánsku, Itálii a Nizozemsku, nejméně naopak v Bulharsku a Řecku. Zatímco průměrnou dánskou domácnost vyjde 100 kilowatthodin na 24,47 eur (tedy asi 612 korun), Bulhaři vydají při odběru stejného množství 6,80 eur (zhruba 170 korun). Češi zaplatí 10,47 eur, tedy 262 korun. ČTK převzala údaje za loňské druhé pololetí z webu unijního statistického úřadu Eurostat.

Čechům patří při přepočtu nominálním kurzem 22. místo mezi 29 státy Evropy (Eurostat zohlednil vedle států EU i Chorvatsko a Norsko). Pokud by se ale přihlédlo ke koupěschopnosti domácností v jednotlivých zemích, ocitla by se ČR rázem v první desítce.

Data statistiků potvrzují, že v Evropě je po elektřině stále větší hlad. Cena totiž meziročně vzrostla téměř v celé unii. O 36,5 procenta na 13,25 eur se zvedly účty maďarským domácnostem, zejména kvůli narůstající závislosti země na dovozech ze zahraničí. Ještě předloni přitom Maďaři platili méně než Češi.

V Česku loni cena elektřiny vyjádřená v eurech stoupla o 5,2 procenta. Korunový nárůst byl vzhledem k posilování domácí měny vůči euru vyšší, kolem deseti procent.

Podobným tempem podle odborníků zřejmě poroste cena elektřiny i v následujícím období. Například náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner v lednu řekl, že proud podraží v ČR kvůli přibližování k německé cenové úrovni v příštích třech až šesti letech každoročně nejméně o deset procent. Němci nyní zaplatí za 100 kilowatthodin elektřiny o devět eur (tedy skoro dvojnásobek) víc než Češi.

"Vývoj se podle mého názoru minimálně letos ustálí. Cena pochopitelně poroste, ale nečekáme takovou razanci jako v minulých letech," uvedl analytik Cyrrus Jan Procházka. "Na velkoobchodní bázi očekáváme růst ceny elektřiny v ČR o 9,5 procenta," dodal. To by znamenalo, že české domácnosti by zaplatily za proud asi o šest až sedm procent více.

Evropskou elektřinu budou rovněž prodražovat "zelené brýle" části vrcholných unijních politiků. Evropská komise chce totiž od roku 2013 přidělovat energetikům povolenky na vypouštění emisí CO2 v aukcích, což zvedne náklady na výrobu v elektrárnách.

Nejvíce by na nový systém doplatily ty země, kde se podstatná část elektrické energie vyrábí z uhlí. Tedy například Česko. Přechod na aukční způsob obchodování zdraží podle obchodního ředitele ČEZ Alana Svobody elektřinu o 30 procent.

Evropské "emisní tažení" není podle Procházky vedeno správným směrem. "Evropská komise svými nařízeními jednoznačně omezuje podnikání energetických subjektů v EU a znevýhodňuje je vůči okolním státům. Státy vně unie budou levnější elektřinu prodávat státům EU," uvedl Procházka.

Rozdíly v cenách elektřiny mezi jednotlivými státy se budou podle odborníků postupně vyrovnávat. V nejbližším období poroste zřejmě raketově cena proudu v balkánských státech, jejichž rostoucí ekonomiky nemají zatím dostatečnou energetickou základnu.

Zatím novým členům EU nahrávají mj. nižší daně než v některých starých členských zemích. V Dánsku například tvoří daně 57 procent celkových plateb za elektřinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK