Wall St. spadl kvůli výsledkům GE, obavám z recese

14.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy se v pátek propadly poté, co nečekaně slabé výsledky společnosti General Electric a údaje o poklesu spotřebitelské důvěry na...

...26leté minimum přiživily obavy, že se ekonomika nachází v recesi.

Akcie GE <GE.N>, vzhledem k pestré škále činnosti této firmy považované za barometr americké ekonomiky, sletěly téměř o 13 procent. To je nejhorší denní propad od krachu na burze z října 1987. Zpráva také stáhla dolů akcie celé řady nadnárodních společností včetně IBM <IBM.N> či United Technologies <UTX.N>.

Nečekaný pokles zisku General Electric o 6 procent byl zatím největším šokem v průmyslovém sektoru Spojených států způsobeným kreditní krizí. Zpráva současně vrhla stín na začínající sezonu čtvrtletních firemních výsledků.

Index spotřebitelské důvěry Spojených států v dubnu podle předběžného průzkumu Michiganské univerzity spadl na 63,2 bodu z březnových 69,5 bodu, tedy na nejnižší úroveň od roku 1982, kdy ekonomiku trápil nízký růst a vysoká inflace. Analytici oslovení Reuters předpověděli pouze mírné snížení ukazatele na 69,0 bodu.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 2,04 procenta na 12.325,42 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> sklouzl rovněž o 2,04 procenta, a sice na 1332,83 bodu. Technologický Nasdaq Composite <.IXIC> spadl o 2,61 procenta na 2290,24 bodu, což je největší denní ztráta od 5.února.

Akcie firmy Apple <AAPL.O> klesly o 4,8 procenta a nejvíce zatížily index Nasdaq s tím, jak se šířila negativní nálada ve vztahu k výhledu spotřebitelských výdajů.

K obavám, že ekonomika Spojených států míří do recese nebo se v ní již nachází, v poslední době přispěly ponuré finanční zprávy také od dalších amerických firem.

United Parcel Service <UPS.N>, největší světová doručovací služba, předpověděla slabší zisk za první kvartál. Hliníkárna Alcoa <AA.N> oznámila, že kvůli vyšším cenám energie a slabému dolaru snížila čtvrtletní zisk na polovinu. Výrobce mikročipů Advanced Micro Devices <AMD.N> vydal výhled tržeb pod odhady trhu a uvedl, že sníží počet pracovních míst.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK