Reuters: Koruna v noci posílila až na 23 Kč za euro

14.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Česká měna se v noci na dnešek vyšplhala na nový rekord. Podle údajů agentury Reuters vystoupila až na 23 korun za euro a vůči pátečnímu pražskému závěru si připsala 7,9 procenta. Po 08:00 SELČ se koruna obchodovala za 24,77 Kč za euro. Předchozí rekord ze 4. března činil 24,83 Kč/EUR. Před rokem se přitom česká měna obchodovala zhruba za 28 korun.

Obchodník ČSOB Miroslav Tutter pro agenturu Reuters uvedl, že za růstem koruny stála hlavně nulová likvidita a pád některých bariér. ČNB zatím nechtěla růst koruny komentovat.

Minulý týden vláda schválila dohodu ministerstva financí a České národní banky na opatření proti posilování koruny, která v poslední době rychle zpevňuje. Dohoda stanoví, že privatizační příjmy budou uloženy na účet ČNB a nebudou převedeny do cizí měny, případné státní dluhopisy v cizí měně bude stát zajišťovat proti kurzovým rizikům a peníze z EU zůstanou mimo devizový trh. Veškeré devizové operace veřejného sektoru by se měly uskutečnit mimo devizový trh.

V pátek korunu podpořily statistické údaje o průmyslové výrobě a stavebnictví. Dnes Český statistický úřad zveřejní informace o vývoji cen v průmyslové a zemědělské výrobě, ve stavebnictví a tržních službách v podnikatelské sféře v březnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK