ČSÚ: Ceny vývozu meziročně klesly o 5 procent

14.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Vývozní ceny v únoru meziročně klesly o pět procent. Snižovaly se tak již čtvrtý měsíc po sobě a šlo o největší pokles od listopadu 2002. Důvodem byl zejména značně posilující kurz koruny. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Dovozní ceny, které klesaly již sedmý měsíc v řadě, se v únoru meziročně snížily o 3,3 procenta.

Pokles vývozních cen nejvíce ovlivnily ceny průmyslového spotřebního zboží, které se meziročně snížily o 7,2 procenta, zejména u oděvních výrobků a doplňků. Ceny strojů a dopravních prostředků, především u silničních vozidel, se snížily o 6,8 procenta a ceny chemikálií poklesly o 5,8 procenta. Naopak nejvíce meziročně rostly ceny minerálních paliv, a to o 14,9 procenta. Ceny potravin, především obilovin a obilných výrobků, stouply o 9,6 procenta.

Také pokles dovozních cen v meziročním srovnání působila silná koruna. Největší vliv na pokles mělo snížení cen strojů a dopravních prostředků, a to o 7,4 procenta. Výraznější pokles zaznamenaly také ceny průmyslového spotřebního zboží, ty klesly o osm procent. Ceny polotovarů se snížily o 5,1 procenta a chemikálií o 4,7 procenta. Klesly i ceny nápojů a tabáku. Významněji rostly ceny u minerálních paliv, především ropy a ropných výrobků, a to o 20,1 procenta. Ceny ostatních surovin vzrostly o 1,9 procenta a u potravin se zvýšily o jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK