Japonské akcie zahájily týden poklesem

14.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. dubna (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden poklesem o více než tři procenta. Důvodem byl propad vývozců v čele s Canonem a Sony, které poškodil silný jen a další známky možné recese ve Spojených státech. Ty jsou největším vývozním trhem Japonska. V závěru obchodování index Nikkei klesl o 406,22 bodu, tedy 3,1 procenta, a uzavřel na 12.917,51 bodu.

Z dalších společností mobilní operátor KDDI kvůli snížení svého výhledu klesl o více než sedm procent. Výprodeje akcií v Japonsku následovaly po pátečních výprodejích v USA, za kterými stály překvapivě slabé výsledky hospodaření průmyslového konglomerátu General Electric a údaje o poklesu nálady spotřebitelů na nejnižší úroveň za 26 let.

Dolar vůči euru posílil. Skupina sedmi nejvyspělejších zemí G7 překvapila investory vyjádřením, že se obává prudkých výkyvů kurzů předních světových měn, i když většina obchodníků je skeptická k tomu, že by prohlášení vedlo k okamžitým intervencím. Páteční prohlášení podle analytiků bylo nejsilnějším vyjádřením obav za více než sedm let.

V závěru asijského obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,5704 USD. Vůči jenu dolar nakonec skončil na 100,75 JPY a ve srovnání s pátečním závěrem v New Yorku se kurz téměř nezměnil. Během dne se dolar vyšplhal až na 101,97 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK