Philips snížil v Q1 jádrový zisk kvůli ztrátovým TV

14.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Firma Philips Electronics <PHG.AS> <PHG.N> v pondělí vykázala nečekaně prudký, 28procentní pokles čtvrtletního jádrového zisku, když...

...se její segment výroby televizorů pohroužil ještě hlouběji do červených čísel.

Nizozemská skupina, jejíž pestrá škála činnosti sahá od holicích strojků až po osvětlovací tělesa, uvedla, že zisk před úroky, daní a amortizací (EBITA) v prvním čtvrtletí klesl na 265 milionů eur ze 370 milionů před rokem a proti průměrnému odhadu analytiků ve výši 306 milionů.

"Naše výsledky jsou zatemněny... nepříznivou situací v divizi televizorů, podstatně nižšími příjmy z příležitostných licencí a náklady spojenými s některými akvizicemi," uvedl generální ředitel Gerard Kleisterlee.

Firma se sídlem v Amsterdamu potvrdila cíl meziročního růstu srovnatelných tržeb pro období let 2008 až 2010 nejméně o 6 procent a zpřesnila marži jádrového zisku vytyčenou pro rok 2010 na 10 až 11 procent z předchozích více než 10 procent.

Philips očekává, že v důsledku globální kreditní krize oslabí "některé vyspělé ekonomiky", a uvedl, že podnikne potřebné kroky pro udržení marží.

Divize životního stylu spotřebitelů - vyrábějící televizory, elektrické zubní kartáčky, hudební přehrávače či kávovary - bude nadále pociťovat tlak na marže v segmentu televizorů, uvedla firma. Provozní ztráta v oblasti výroby televizorů se v prvním čtvrtletí prohloubila na 95 milionů eur z 51 milionů před rokem.

Philips minulý týden uvedl, že přestane vyrábět televizory pro prodělečný severoamerický trh.

Obě ostatní divize skupiny - zdravotní péče a osvětlení - vykázaly jádrový zisk nad průměrnými odhady analytiků.

Akcie firmy v pondělí dopoledne klesaly o 2,7 procenta. Již v pátek přitom uzavřely o 1,9 procenta níž poté, co konkurenční americký konglomerát General Electric <GE.N> vykázal nečekaný pokles kvartálního zisku způsobený oslabením ekonomiky.

[AMSTERDAM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK