VERZE 2-Česká měna v noci posílila na 23,0 Kč za euro

14.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentář...

...analytika)

Česká koruna v neděli kolem půlnoci posílila na nové historické maximum 23,0 za euro <EURCZK=>, a pokořila tak rekordních 24,830 ze 4.března.

Koruna se v pátek pozdě v noci obchodovala na 24,95 za euro, tedy kolem úrovní, kde stála v závěru obchodního dne v Praze.

V neděli v 22:38 koruna vyskočila na 24,6 za euro, krátce poté na 24,50. Další obchod se uskutečnil za několik minut již na hladině 23,50 za euro a v 23:13 koruna stála na 23,0 za euro.

Pod hladinou 24,0 za euro se koruna obchodovala více než půl hodiny kolem půlnoci z neděle na pondělí, tedy v době, kdy byly aktivní pouze asijské trhy.

Podle analytiků zřejmě může za skokové posílení koruny poptávka zahraničních fondů, které využily mělkého trhu mimo hodiny běžné pro Evropu.

Propad kursu jednotné měny pak spustil automatické příkazy k prodeji eur za koruny.

"I když tento (noční) pohyb považujeme za dočasný a krátkodobý, pokud bychom se měli delší dobu udržet pod 25 za euro, uslyšíme od českých centrálních bankéřů brzy silně holubičí rétoriku," uvedli analytici ČSOB v ranní zprávě pro klienty.

V pondělí ráno s nástupem domácího obchodování se koruna vrátila k úrovním vysoko nad 24,0 za euro.

V 9:44 se obchodovala na 24,880 za euro, o 0,3 procenta silnější proti pátečnímu odpoledni a se ziskem 6,5 procenta od začátku roku.

"Někdo to vyzkoušel na nelikvidním trhu... Bude zajímavé, kde se ustálí kurs na likvidním trhu," uvedl Jaromír Šindel, analytik Citibank v Praze.

"Bude zajímavé, jak se s tím poperou exportéři, které to určitě vyskákalo z nějakých zajištění. Určitě tam bude spousta obchodů stop-loss," dodal Šindel.

Centrální banka v pondělí ráno vývoj měny nekomentovala.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK