Wachovii vznikla nečekaná ztráta

14.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. dubna (ČTK) - Wachovia Corp, čtvrtá největší banka ve Spojených státech, vykázala za první čtvrtletí roku překvapivou ztrátu 393 milionů dolarů (6,2 miliardy Kč). Způsobily ji špatné půjčky, uvedla dnes banka s tím, že sníží dividendu. Také oznámila, že navýší kapitál o sedm miliard dolarů.

Loni v prvním čtvrtletí vytvořila Wachovia zisk 2,3 miliardy dolarů. Bez započtení mimořádných položek by ztráta dosáhla 270 milionů, tedy 14 centů na akcii. Analytici přitom očekávali jako výsledek na akcii zisk 48 centů.

Banka ze Charlotte v Severní Karolíně dodala, že na ztrátové úvěry dala stranou 2,83 miliardy dolarů; loni to bylo za stejné čtvrtletí 177 milionů. Proti 1,5 miliardy z posledního čtvrtletí minulého roku jde téměř o dvojnásobek.

Nedostupné úvěry, u nichž už banka nepředpokládá splacení, meziročně vyskočily pětinásobně na 765 milionů dolarů. Čtvrtletní dividendu Wachovia sníží o dvě pětiny na 37,5 centu na akcii z loňských 64 centů. Za rok si banka díky nižší dividendě podrží dvě miliardy dolarů. V navýšení kapitálu pak bude veřejná nabídka kmenových a konvertibilních prioritních akcií.

Potíže si Wachovia přivodila převzetím hypoteční skupiny Golden West Financial Corp za 24,2 miliardy dolarů. Koupila ji v roce 2006, kdy byl trh s bydlením ve Spojených státech na vrcholu, připomněla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK