Akciové futures v USA po datech mírně mažou ztráty

14.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové futures v pondělí částečně umazaly ztráty po zprávě o nečekaném březnovém růstu maloobchodních tržeb ve Spojených státech,...

...která zmírnila obavy o zdraví amerického spotřebitele a strach z recese.

Futures na index S&P 500 <SPc1> v 15:10 SELČ ubíraly 3,3 bodu, futures na index Nasdaq 100 <NDc1> oslabovaly o 5,5 bodu.

Americké maloobchodní tržby v březnu meziměsíčně stouply o 0,2 procenta po vzestupně revidovaném únorovém snížení o 0,4 procenta a oproti očekávané stagnaci, uvedlo v pondělí ministerstvo obchodu.

Trh ale tížily při elektronickém obchodování s poklesem okolo 12 procent akcie společnosti Wachovia <WB.N>. Tato čtvrtá největší banka ve Spojených státech v pondělí vykázala překvapivou ztrátu za první kvartál kvůli úvěrovým potížím a uvedla, že sníží dividendu a navýší kapitál [ID:nMUL435912].

Americké indexy v pátek spadly o více než 2 procenta poté, co nečekaně slabé výsledky firmy General Electric <GE.N> a zpráva o poklesu spotřebitelské důvěry na 26leté dno přiživily obavy, že se ekonomika již nachází v recesi.

Zklamání v poslední době přinesly také výsledky či výhledy hliníkárny Alcoa <AA.N>, doručovací služby UPS <UPS.N>, výrobce mikroprocesorů Advanced Micro Devices <AMD.N> či řetězce obchodních domů J.C. Penny <JCP.N>.

"Wachovia vám vedle firem GE, Alcoa, UPS a J.C. Penny ukazuje, že tahle výsledková sezona je pro trh jako minové pole," řekl Peter Boockvar, akciový stratég ze společnosti Miller Tabak & Co v New Yorku.

"GE byla tak šokující, že se lidé před přílivem dalších výsledků mají na pozoru. Nikdo není v bezpečí, ledaže držíte akcie spojené s komoditami."

Analytici na Wall Street nyní podle průzkumu Reuters Estimates očekávají průměrný meziroční pokles čtvrtletního zisku u firem z báze indexu Standard & Poor's o 13,8 procenta. Ještě před týdnem přitom předpokládali snížení o 11,8 procenta a v lednu předpovídali meziroční růst o 4,7 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK