Deutsche Telekom se hájí před soudem

14.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 14. dubna (ČTK) - Soud v Německu se dnes opět zabýval stížností asi 16.000 drobných akcionářů společnosti Deutsche Telekom, kteří se cítí podvedeni bývalým vedením firmy. Podnik podle nich zatajil akviziční plány, aby se mu za lepších podmínek podařilo prodat nové akcie. Tehdejší ředitel Ron Sommer (58) ale nařčení odmítá.

Přestože do roku 2000 býval Sommer miláčkem investorů, dnes už se popularitě vyhýbá a do budovy soudu vešel postranním vchodem, aby se vyhnul novinářům. Projednávání případu podle agentury Reuters může trvat i několik let a soud v dalších dnech plánuje vyslechnout další aktéry.

Skupina drobných akcionářů se celkem domáhá částky až 80 milionů eur (asi dvě miliardy Kč). Opírají se o tvrzení, že Deutsche Telekom investorům poskytl zavádějící informace o své skutečné hodnotě a neřekl jim, že chystá obří akvizici v USA. Po ní následoval prudký pokles kurzu akcií.

Deutsche Telekom vůbec poprvé uvedl své akcie na trh v roce 1996. V roce 2000, o který se vede spor, podnik investorské veřejnosti nabízel akcie už potřetí.

Jedním ze sporných bodů je to, zda Deutsche Telekom začal o akvizici americké telekomunikační společnosti VoiceStream jednat ještě před koncem upisovacího období. Voicestream se dnes jmenuje T-Mobile USA.

Deutsche Telekom se na převzetí VoiceStreamu dohodl v červenci 2000, kdy cenu za převzetí stanovil na zhruba 35 miliard dolarů. Teprve 19. června ale končilo upisovací období, kdy se podnik chystal vydat novou emisi akcií za zhruba 13 miliard eur.

Rozhodnutí vstoupit do jednání s VoiceStreamem podle Sommera nepadlo dřív než v polovině července. "Osobně jsem se zástupci VoiceStreamu hovořil v jednom newyorském hotelu v březnu, jednání se ale nesla v takovém duchu, že tehdy spojení nevypadalo příliš reálně," říká dnes Sommer.

Deutsche Telekom vedl nezávazná jednání i s dalšími telekomunikačními operátory, včetně společnosti Qwest. Žádné z nich ale nedospělo do zdárného konce. Teprve potom se Deutsche Telekom podle Sommera rozhodl obrátit na VoiceStream s konkrétnějšími návrhy.

Dojednané spojení se stalo jednou z největších akvizic v telekomunikačním sektoru, Sommer si ale pak stejně vysloužil kritiku za to, že expanzi firmy vede příliš agresivně. Mimo jiné prý proto, že příliš utrácí, což byla také jedna z hlavních příčin poklesu hodnoty akcií na burze. VoiceStream se však stal hlavním tahounem růstu zisku celé skupiny.

Sommer podle agentury Reuters využil svého charismatu a ambicí k tomu, aby přeměnil neefektivní státní moloch v moderní telekomunikační společnost globálního rozsahu. Sommerovi se také přičítá zásluha za to, že dokázal při první veřejné nabídce akcií v roce 1996 přesvědčit miliony Němců, aby do podniku investovali.

Pád akcií a rostoucí zadlužení firmy způsobily, že Sommer později ztratil podporu německé vlády a v červenci 2002 byl odvolán z funkce. Nyní pracuje jako konzultant pro společnost soukromého kapitálu Blackstone, která patří k akcionářům Deutsche Telekomu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK