Americké akcie zahájily týden lehkým oslabením

14.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. dubna (ČTK) - Americké akcie zahájily týden mírným poklesem, který byl reakcí na překvapivou ztrátu investiční banky Wachovia. Zpočátku měl trh snahu ztráty mírnit a díky relativně příznivé statistice o maloobchodních tržbách se Dow Jonesův index přechodně ocitl v kladných hodnotách. Později se ale vrátil k oslabování.

V poledne newyorkského času (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.318 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel méně než desetinu procenta. Širší index S&P 500 klesl o 0,2 procenta na 1330 bodů, index Nasdaq Composite byl slabší o 0,4 procenta na úrovních kolem 2281 bodu.

Banka Wachovia vykázala v prvním čtvrtletí ztrátu 350 milionů dolarů (asi 5,5 miliardy Kč), zatímco před rokem měla zisk 2,3 miliardy USD. Naposledy měla banka čtvrtletní ztrátu v roce 2001. Celkové výnosy bance klesly o pět procent na 7,9 miliardy dolarů. Na hospodaření se projevily problémy, které sužují globální úvěrové trhy.

Čtvrtá největší banka v USA zároveň s výsledky hospodaření uvedla, že sníží počet zaměstnanců a méně vyplatí na dividendách. Kromě toho prodala i nové akcie za sedm miliard dolarů, ale se slevou proti současné tržní ceně. Na šestnáctinásobek také zvýšila objem rezerv na ztrátové úvěry.

"Špatné zprávy už jsou denním standardem a trh kvůli těmto údajům nebude dělat žádná salta," řekl šéf společnosti Knight Equity Markets Peter Kenny. Zprávy kolem Wachovie podle něj neznamenají velký šok, horší to bylo minulý týden se společností General Electric. Pokles jejího zisku svědčí o tom, že americká ekonomika má patrně hlubší problémy.

Maloobchodní tržby v USA v březnu vzrostly o 0,2 procenta, zatímco na trhu se počítalo s růstem pouze o 0,1 procenta. Nárůst ale způsobily hlavně vyšší ceny benzinu, nikoli ochota lidí dál utrácet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK