Americké akcie v pondělí oslabily

15.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. dubna (ČTK) - Americké akcie zahájily týden poklesem, který byl z části reakcí na překvapivou ztrátu banky Wachovia. Dolů pak zamířily akcie dalších finančních institucí a jejich ztráty už nestačil vyrovnat ani růst energetických podniků. Na devizovém trhu dolar smazal zisky, které nabral díky schůzce G7 ve Washingtonu.

Dow Jonesův index klesl o 23,36 bodu a den uzavřel se ztrátou v rozsahu 0,19 procenta na hodnotě 12.302,06 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,34 procenta na 1328,32 bodu, zatímco index Nasdaq Composite klesl o 0,63 procenta na 2275,82 bodu.

Banka Wachovia vykázala v prvním čtvrtletí ztrátu 350 milionů dolarů (asi 5,5 miliardy Kč), zatímco před rokem měla zisk 2,3 miliardy USD. Naposledy měla banka čtvrtletní ztrátu v roce 2001. Celkové výnosy bance klesly o pět procent na 7,9 miliardy dolarů. Na hospodaření se projevily problémy, které sužují globální úvěrové trhy.

K negativní náladě na trhu přispěla také investiční banka Goldman Sachs, která uvedla, že čtvrtletní výsledky firem obecně nebudou vypadat dobře, což se odrazí v poklesu indexu S&P 500.

"Všechny potíže se týkaly finančního sektoru. Tento týden bude důležitý z hlediska hlášení hospodářských výsledků a vypadá to jako klid před potenciální bouří," poznamenala analytička společnosti Federated Investors Linda Duesselová.

Situaci tak zachraňovaly energetické podniky, kterým pomohl další růst cen ropy. Barel severomořského Brentu se vůbec poprvé prodával za více než 110 dolarů, nakonec ale uzavřel pod touto hodnotou. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate vystoupil na rekordní závěr, průběžné maximum z minulého týdne ale nepřekonal.

Na devizovém trhu oslaboval dolar, který tak postupně smazal zisky, k nimž si pomohl díky schůzce ministrů zemí G7 ve Washingtonu. Delegáti varovali před prudkými výkyvy měl a dali najevo, že nebudou nečinně sedět a přihlížet dalšímu oslabování dolaru. Problémy kolem Wachovie ale naznačují, že dopady úvěrové krize nejsou u konce, takže dolar opět slábnul.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5810 USD, a mírně tak zpevnil z předchozích 1,5824 USD, kde byl v pátek. Oslabil ale proti hodnotám, na které vystoupil během obchodování v Asii. Vůči japonskému jenu zpevnil na 101,02 ze 100,85 JPY, a podobně euro k jenu vystoupilo na 159,71 z předchozího kurzu 159,59 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK