Průzkum: Jen jednoho z 20 podnikatelů nezatěžuje administrativa

15.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Jen každý dvacátý podnikatel nebo živnostník nepociťuje vysokou administrativní zátěž. Největším problémem podnikání v tuzemsku je neustále se měnící legislativní systém a z toho vyplývající nutnost sledovat změny zákonů a nové vyhlášky. Vyplynulo to z odpovědí 344 respondentů v průzkumu, který dnes představili na tiskové konferenci zástupci Poštovní spořitelny a serveru podnikatel.cz.

Druhým nejpalčivějším problémem se stala byrokracie na úřadech spojená s potřebou zajišťování nových povolení nebo podávání žádostí. "Největším problémem malých a středních podnikatelů tak není, jak by si někteří mysleli, daňový systém," řekl marketingový ředitel Poštovní spořitelny Miroslav Seidl.

Z průzkumu dále vyplynulo, že přes 80 procent podnikatelů je nespokojeno se současnou situací na trhu práce. Řešit nedostatek zaměstnanců by ale nechtěli pomocí zahraničních pracovníků, ale spíše vyšší podporou učňovského školství a technických oborů a nebo dotacemi přímo podnikatelům na učně a rozvoj zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK