Koruna při klidném obchodování mírně ztrácela

15.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Česká měna během dne lehce oslabovala vůči euru i dolaru, vzhledem k pondělnímu kolísavému vývoji bylo obchodování poměrně klidné. Bez výrazné reakce koruna ponechala také zveřejněné makroekonomické údaje. Před 17:00 koruna stála na 24,78 Kč/EUR, vzhledem k dolaru byla mírně slabší na 15,69 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

V ranních hodinách koruna korigovala posílení z pondělního závěru, následně mírně získala po zveřejnění výsledku běžného účtu platební bilance. "Po zbytek dne se česká měna prakticky nehýbala a od hranice 24,80 Kč/EUR se odchylovala jen minimálně. Pohyb regionu dnes nebyl výrazný a směr koruny tak příliš neovlivňoval," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Běžný účet platební bilance vykázal v únoru přebytek 11,8 miliardy korun, zatímco trh čekal přebytek kolem čtyř miliard korun. "Důležitější z našeho pohledu je ale to, že za první dva měsíce roku má takzvaný běžný účet platební bilance přebytek 16,6 miliardy korun, což pohodlně financuje schodek takzvaného finančního účtu ve výši 8,8 miliardy Kč. To ukazuje, že v únoru ještě nepředstavovala silná koruna pro ekonomiku problém," uvedl Vladimír Pikora z Next Finance. Podle ekonoma Jana Vejmělka z Komerční banky údaje o běžném účtu nedávají důvod k tomu, aby koruna oslabila.

Dolar si díky dnešním údajům o výrobní inflaci polepšil a jeho kurz se vrátil na hranici 1,58 USD/EUR. "Index cen výrobců vykázal vyšší růst, než se čekalo, což dál tlumí očekávání výraznějšího uvolňování měnové politiky (americké centrální banky) Fedu," poznamenal Vlk.

Silná koruna spolu s nedostatkem pracovních sil zbrzdí ekonomiku teprve až ve druhé polovině roku, doplnil Pikora. "První polovina bude lepší, než se mezinárodní instituce domnívají. Americká krize se nám zatím vyhýbá," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK