Ministerstvo dopravy chce prodej poznávacích značek na přání

16.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Ministerstvo dopravy připravuje novelu, která by mohla nastartovat placené přidělování státních poznávacích značek na přání. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Podle mluvčího ministerstva Karla Hanzelky se novela do sněmovny dostane zřejmě příští rok.

"Za deset až 15.000 (korun) by si řidič koupil kombinaci posledního čtyřčíslí podle své představy," řekl deníku Hanzelka. První tři znaky na SPZ by zůstaly stejné jako nyní, dvě čísla a písmeno označující kraj, kde bylo vozidlo zaregistrováno.

Ministerstvo uvažuje i o tom, že by majitelé aut při registraci na úřadech dostávali tři poznávací značky namísto současných dvou. "Dnes, když jednu značku na autě ztratí, nemohou s vozem vůbec na silnici. Takhle by měli jednu náhradní," vysvětlil Hanzelka.

Ministerstvo chce také prosadit, aby úřady vydávaly duplikáty za ztracené značky. V současnosti musí řidiči po ztrátě registrační značky žádat o úplně novou.

Volbu SPZ na přání chce podle MfD navrhnout i pražský magistrát, ve svých představách však jde dál než ministerstvo. Novela by měla motoristům umožnit vybírat si na svou značku nejen čísla, ale i písmena. "Na návrhu pracujeme," potvrdila deníku náměstkyně primátora Markéta Reedová (SNK ED).

Oficiální prodej SPZ na přání funguje v řadě evropských zemí. Například v Dánsku stojí v přepočtu 23.000 korun, v Bulharsku zaplatí motorista až 100.000 Kč, na Slovensku 4000 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK