T-Mobile začne do konce roku spolupracovat s Yahoo

16.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Tuzemský operátor T-Mobile začne do konce letošního roku využívat služby internetového vyhledávače a portálu Yahoo v mobilních telefonech. ČTK to v rozhovoru řekl marketingový ředitel Petr Dvořák, který funkci v březnu převzal po Jiřím Dvorjančanském.

Skupina T-Mobile uzavřela s Yahoo na začátku roku globální partnerství. Do té doby využívala konkurenční Google, ale Yahoo nabídla lepší podmínky. Yahoo zatím nemá v Česku lokalizované služby a na trhu dominuje domácí Seznam. S tím v mobilním obsahu spolupracuje konkurenční Vodafone, Telefónica O2 pak navázala spolupráci s portálem Centrum.cz.

T-Mobile rovněž chystá výběrové řízení na partnera, který bude prodávat reklamní prostor v mobilních telefonech. Podle Dvořáka by jím mohl být například některý z internetových portálů, které mají s prodejem podobných reklamních formátů zkušenosti.

"Určitě ale nechceme přidávat reklamu do SMS. Přidaná hodnota, kterou mohou operátoři nabídnout, jsou adresné kontakty, s přesnými sociodemografickými charakteristikami. To je směr, jímž by se podle našeho názoru měla mobilní reklama vrhnout," dodal. Se službou SMS zdarma výměnou za zobrazovanou reklamu přišel loni konkurenční Vodafone.

Podle Dvořáka je pro rozjezd mobilní reklamy klíčová standardizace a vytvoření jednotného systému. "Jen tak bude moci zadavatel oslovit zákazníky všech operátorů. Jednání na úrovní mobilní asociace již probíhají," uvedl.

Firma, jež nyní nabízí ve své mobilní síti třetí generace výhradně datové připojení, nehodlá nabídnout hlasovou službu UMTS. Považuje ji za slepou větev a více se soustředí na novou technologii LTE. V jejím případě uvažuje o sdílení nově budované sítě s dalšími operátory. Operátor chce dále nabízet i pevné připojení přes ADSL, ale na rozdíl od Vodafonu neplánuje nákup některého operátora pevné sítě.

Uvedení mobilního telefonu iPhone na místní trh podle Dvořáka závisí jen na tom, kdy vývojáři firmy Apple dokončí nový, rychlejší model určený pro evropské sítě třetí generace. "Apple se momentálně zaměřuje plně na vývoj 3G modelu, protože se z trhu ozývá, že původní model je pomalý. Spouštění v dalších zemích je tak zastaveno," citují Dvořáka dnešní Hospodářské noviny. T-Mobile by v Česku chtěl začít iPhony nabízet do letošních Vánoc.

T-Mobile je podle počtu zákazníků největší tuzemský mobilní operátor s 5,27 milionu aktivních SIM karet na konci minulého roku. Firma patří do nadnárodní stejnojmenné skupiny Deutsche Telekomu.

Internetovou společnost Yahoo! založili v roce 1995 studenti Stanfordovy univerzity Jerry Yang a David Filo. Postupně na sebe portál nabaloval další aktivity od elektronické pošty až po zpravodajství a stal se jedním z nejpoužívanějších portálů. Na přelomu století ale společnost zasáhla krize kvůli poklesu zájmu o reklamu na internetu i v důsledku působení konkurence. Nyní má o převzetí firmy zájem softwarový gigant Microsoft.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK