Japonské akcie vzrostly díky Intelu

16.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes zrychlily růst na více než jedno procento. Trh táhly vzhůru akcie firem z odvětví počítačových čipů, které těžily z optimistického výhledu americké společnosti Intel. Na devizovém trhu dolar k ostatním hlavním měnám mírně klesl.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,2 procenta na 13.146,13 bodu. V úterý index získal 0,6 procenta po pondělním propadu o 3,1 procenta.

Z odvětví čipů rostly zejména akcie firmy Tokyo Electron. Reagovaly na dobré výsledky a příznivý budoucí výhled firmy Intel. Posílily rovněž akcie finančního sektoru v čele s největší bankou Mitsubishi UFJ.

Dolar mírně oslabil vůči jenu v opatrnosti před nadcházejícími čtvrtletními výsledky velkých amerických bank. Na trhu nadále vládnou obavy z otřesů na úvěrových trzích, kvůli nimž dávají investoři přednost nízkoúročeným měnám jako jen.

Ke konci tokijského obchodování dolar k jenu oslabil na 101,60 JPY z úterního závěru 101,823 JPY. K euru dolar oslabil na 1,5826 USD z předchozích 1,5789 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK