Čínská ekonomika zpomalila na počátku roku růst na 10,6 pct

16.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 16. dubna (ČTK) - Čínská ekonomika zmírnila v prvních třech měsících letošního roku meziroční tempo růstu na 10,6 procenta z 11,2 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku. Výsledek dnešních statistických údajů byl vyšší, než se čekalo. Inflace v Číně zůstala kvůli zdražování potravin na vysoké úrovni.

Ekonomové podle agentury Reuters v průměru čekali růst o deset procent. Za celý loňský rok rostl hrubý domácí produkt Číny o 11,9 procenta po tempu 11,6 procenta v roce 2006.

Ekonomika podle úřadu díky dobré organizaci překonala bez větší újmy lednové bezprecedentní mrazy a sněhové bouře. Znepokojivý však je vývoj inflace. Její meziroční míra vzrostla za první čtvrtletí na 8,0 procenta z úrovně 3,3 procent, třebaže v březnu klesla na 8,3 z únorového 12letého maxima 8,7 procenta. Ceny potravin, které tvoří třetinu spotřebního koše, vyskočily za čtvrtletí o 21 procent a na celkové inflaci se podílely 6,8 procentního bodu, uvedl statistický úřad.

Silným tempem pokračoval růst průmyslové výroby, která v prvním čtvrtletí získala 16,4 procenta. Maloobchodní tržby vzrostly o 20,6 procenta, rychleji než loňským tempem 15,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK