VERZE 2-HICP Slovenska v březnu stoupl, eurolimit asi splní

16.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává souvislosti, komentář...

...analytika)

Slovenská inflace v březnu zrychlila kvůli vyšším nákladům na potraviny a energie, ale země pravděpodobně splní inflační podmínku pro přijetí eura, protože tyto cenové tlaky jsou globální.

Spotřebitelské ceny harmonizované s kritérii Evropské unie v březnu meziměsíčně stouply o 0,3 procenta, oznámil ve středu statistický úřad. V meziročním srovnání harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP) vzrostl o 3,6 procenta po zvýšení o 3,4 procenta v minulém měsíci.

V březnu skončilo 12měsíční období určené pro vyhodnocení připravenosti Slovenska na vstup do eurozóny v roce 2009.

Ačkoli růst cen na Slovensku v posledních několika měsících zrychlil, 12měsíční průměr se pravděpodobně udržel hluboko pod stropem pro přijetí eura. Ten je stanoven 1,5 procentního bodu nad průměrem tří členských zemí Evropské unie s nejnižší mírou inflace.

Tlak globálních cen komodit vyhnal podle předběžných dat v březnu inflaci (HICP) v 15členné eurozóně na 3,5 procenta. Konečné údaje budou zveřejněny ve středu v 11:00.

Analytici uvedli, že 12měsíční průměrná inflace na Slovensku činila 2,2 procenta.

Inflace představuje hlavní překážku na cestě Bratislavy do eurozóny. I v případě, že Slovensko splní inflační kritérium, Evropská komise bude prověřovat úsilí Bratislavy o zkrocení inflace v dlouhodobé perspektivě.

"Ačkoli je v podstatě jisté, že Slovensko splní nominální kritérium, bude nadále muset obhajovat svou pozici v otázce udržitelnosti cenového vývoje, jež představuje jisté riziko, pokud jde o šanci na přijetí eura," řekl Michal Mušák, analytik Slovenské spořitelny.

"Odhadujeme pravděpodobnost pozitivního hodnocení na 85 procent," dodal Mušák.

EU vyzvala Slovensko, aby utáhlo fiskální politiku, a čelilo tak inflačním tlakům, jež by mohly vyvstat poté, co se země vzdá samostatné měnové politiky. Přijetí eura totiž zemi připraví o efekt zpevňování národní měny, tlumící růst cen.

Vláda premiéra Roberta Fica reagovala snížením stropu pro schodek veřejných financí v roce 2008 a stanovením ambicióznějšího fiskálního plánu na léta 2009 až 2011.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK