Koruna odpoledne oslabila na 15,71 Kč/USD

17.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Česká měna po ranním oslabení setrvala na hladině těsně pod hranicí 25,00 Kč/EUR bez dalších významných výkyvů. V 17:00 SELČ se koruna k euru obchodovala na 24,97 Kč/EUR. K dolaru ztratila šest haléřů na 15,71 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka prezentace viceguvernéra České národní banky Miroslava Singera o inflaci, kterou dnes centrální banka zveřejnila, neznamenala pro korunu motiv k pohybu a další zprávy z domova nepřišly.

"Zatímco první ranní obchody probíhaly za ceny kolem 24,85 Kč/EUR, před polednem se již uskutečnil obchod za 25,05 Kč/EUR. V odpoledních hodinách se kurz stabilizoval těsně pod 25,00 Kč/EUR," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Doplnil, že hodnotu ztrácely i okolní měny v regionu a také u nich tlak na oslabování v odpoledních hodinách vyprchal.

Dolar k euru odpoledne mírně posílil. V 17:00 SELČ se obchodoval na 1,5903 USD/EUR. Podle Vlka byl hlavním impulsem ke zhodnocení americké měny komentář lucemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera, který vede euroskupinu sdružující ministry financí zemí eurozóny. Ten označil zisky společné evropské měny za nežádoucí a přílišné pohyby devizového trhu za špatné pro světový růst.

"Dolar prudce posílil o více než cent, když výsledky největší makléřské společnosti na světě Merrill Lynch & Co nebyly tak špatné, jak se čekalo," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Podle něj dolar podpořil i mediálně sledovaný americký investor maďarského původu George Soros, který prohlásil, že euro nenahradí dolar jako hlavní rezervní měnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK