Nezaměstnanost na Slovensku klesla na nové minimum 7,59 procenta

18.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 18. dubna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v březnu klesla na nové minimum 7,59 procenta, zatímco v únoru bylo nezaměstnaných 7,84 procenta obyvatel. Uvedlo to slovenské Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. Proti loňskému březnu se míra nezaměstnanosti snížila o 1,3 procentního bodu.

Nejvyšší míru nezaměstnanosti měly v březnu okresy Rimavská Sobota a Revúca, které leží na jihu středního Slovenska. V obou případech tam nezaměstnanost přesahuje 20 procent. Tradičně nejnižší nezaměstnanost bývá v Bratislavě.

Počet lidí v evidenci úřadů práce, kteří mohli hned nastoupit do zaměstnání, se ve třetím letošním měsíci snížil o 6563 na 198.011 osob. Ve srovnání s loňským březnem se počet nezaměstnaných snížil o 33.150 lidí, což je o 14,34 procenta.

Dosud nejnižší nezaměstnanost mělo Slovensko loni v listopadu, kdy byla míra nezaměstnanosti na 7,76 procenta.

Vyšší nezaměstnanost registruje slovenský statistický úřad, který používá jinou metodiku, a sice výběrové šetření. Podle posledních údajů úřadu míra nezaměstnanosti loni ve čtvrtém čtvrtletí klesla na 10,3 procenta, což bylo nejméně od roku 1994. Podle této metodiky má Slovensko nejvyšší nezaměstnanost ze všech zemí Evropské unie.

V České republice míra nezaměstnanosti podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí v březnu klesla na 5,6 procenta z únorových 5,9 procenta. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se snížil na 312.009 osob.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK