Euro stabilní vůči dolaru, pomáhá úrok.diferenciál

18.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro se v pátek ustálilo poblíž rekordu vůči dolaru, když silná data o výrobní inflaci v Německu podpořila názor, že Evropská centrální banka...

...(ECB) hned tak nesníží úrokové sazby.

Německý index výrobních cen (PPI) v březnu meziročně vzrostl o 4,2 procenta, a meziměsíčně o 0,7 procenta, v obou případech nad odhady trhu [ID:nSCH821944].

ECB tak zůstává pod tlakem, aby ponechala hlavní úrokovou sazbu na 4,0 procenta, zatímco od americké centrální banky (Fed) se čeká další snížení sazeb ze stávající úrovně 2,25 procenta.

Tento rozšiřující se úrokový diferenciál a obavy o stav americké ekonomiky pomáhají euru, jež od začátku letošního roku vzrostlo vůči dolaru již o více než 9 procent.

"Hlavním hybatelem jsou diferenciály úrokových sazeb a vypadá to, že ECB v prvním pololetí sazby nesníží," řekl Kikuko Takeda, vedoucí devizový ekonom u BTM-UFJ.

Masivní odpisy amerických finančních institucí rovněž podrývají důvěru v ekonomiku.

Merrill Lynch & Co <MER.N> ve čtvrtek vykázala třetí kvartální ztrátu v řadě a uvedla, že plánuje zrušení dalších 2900 pracovních míst poté, co odepsala dodatečných více než 6,5 miliardy dolarů kvůli méně kvalitním hypotékám a dalším riskantním úvěrům [ID:nKRU821849].

Dolar také ve čtvrtek inkasoval úder v podobě nečekaného poklesu indexu podnikatelské aktivity Fedu ve Filadelfii, jenž v dubnu spadl na minus 24,9 bodu z březnových minus 17,4 bodu, zatímco trh čekal vzestup na minus 15 bodů.

V 11:34 euro stálo na 1,5910 dolaru <EUR=>, pod rekordními 1,5983 z předchozí seance. Dolar kotoval bez větších změn na 102,62 jenu <JPY=>.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK