Wall St. podpoří Citigroup, Honeywell i Caterpillar

18.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Futures na americké akciové indexy v pátek rozšířily zisky poté, co zpracovatelské skupiny a blue chips Honeywell International a Caterpillar...

...vykázaly nečekaně silný zisk, a rozjasnily tak výhled globální ekonomiky.

Futures na index S&P 500 <SPc1> ve 14:43 SELČ rostly o 16,50 bodu, futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> posilovaly o 22,25 bodu.

Akcie Caterpillaru <CAT.N> při mimoburzovním obchodování rostly o 4,7 procenta, Honeywell <HON.N> stoupal o 3,3 procenta.

Citigroup <C.N> v pátek sice vykázala větší ztrátu, než se čekalo, ale její akcie před zahájením seance přidávaly okolo 6 procent [ID:nMUL837960]. Podobně jako Merrill Lynch <MER.N>, jež ve čtvrtek oznámila nečekaně hlubokou ztrátu, i Citigroup investorům poskytla naději, že finanční firmy podnikají kroky pro zažehnání kreditní krize.

"Dobrá zpráva pro Citigroup a Merrill a každého ve finančním sektoru, kdo byl vystaven dobře známému riziku méně kvalitních úvěrů, je, že právě v tomto čtvrtletí to uzavřeli, a uvolnili si tak ruce," řekl Arthur Hogan, hlavní tržní analytik ze společnosti Jefferies & Co. v Bostonu.

Caterpillar, největší světový výrobce těžkých stavebních a důlních strojů, vykázal za první čtvrtletí nečekaně silný čtvrtletní zisk, když vysoké zahraniční tržby kompenzovaly slabý výkon v odvětví bytové výstavby a na severoamerickém trhu kamionů [ID:nSCH843340].

Honeywell International <HON.N>, jenž je největším světovým dodavatelem elektroniky do leteckých kabin, vykázal růst čtvrtletního zisku o 22,2 procenta díky silné poptávce v sektorech letectví a komerčního stavebnictví.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK