E15: První česko-ruská banka získala licenci v Česku

18.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Česká národní banka (ČNB) udělila licenci dceřiné společnosti První česko-ruské banky (PČBR). Název nově registrované banky v Česku bude Banka mezinárodní spolupráce. Na svých webových stránkách to uvedl deník E15. PČRB zatím působí v Rusku a podílí se hlavně na financování česko-ruského obchodu.

"Dostali jsme od ČNB dopis, v němž je uvedeno, že získáváme právo na registraci Banky mezinárodní spolupráce v Česku," řekl deníku E15 výkonný šéf PČRB a zároveň majoritní podílník banky Roman Popov. ČNB na dotaz ČTK uvedla, že věc nyní nebude komentovat.

Základní kapitál nové banky na českém trhu bude podle Popova 600 milionů korun. Tyto peníze již byly převedeny na účty bank v Česku. Popov potvrdil, že se PČRB i její dceřiná společnost hodlají nadále věnovat exportním a importním operacím, zvláště financování česko-ruského obchodu. Česko-ruská banka v tomto ohledu spolupracuje s Českou exportní bankou, píše server.

O licenci už PČRB v minulosti neúspěšně žádala, centrální banka ale žádost zamítla kvůli údajně nevyjasněné majetkové struktuře banky. Z hlediska rozhodování ČNB bylo podle informací E15 důležité, že se oba podílníci - Roman Popov a Viktor Lorenc - zavázali k tomu, že hodlají v PČRB do budoucna setrvat.

Své podíly v česko-ruské bance v minulosti prodala firma Strojtransgaz, která podniká v oblasti plynárenské infrastruktury, i Česká konsolidační agentura. Ta držela menšinový podíl v PČRB jako dědictví po bývalé IPB.

První česko - ruská banka je tedy nyní ovládána ruskými majiteli a má platnou bankovní licenci v Rusku. Licence v Česku jí otevře dveře do celé Evropské unie. Majoritní podílník Roman Popov dříve působil ve Strojtransgazu, nyní vystupuje jako nezávislý bankéř. Minoritním společníkem je Viktor Lorenc, který je dosud výkonným šéfem Strojtransgazu, napsal server E15.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK