V Hannoveru začíná největší veletrh průmyslových technologií

20.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 20. dubna (zpravodaj ČTK) - Automatizace, energetická efektivita, ochrana klimatu a technologie budoucnosti budou letos těžištěm hannoverského veletrhu Hannover Messe, který je největším technologickým veletrhem světa. Od pondělí do pátku představí na výstavišti v dolnosaské metropoli Hannoveru své inovace téměř 5100 vystavovatelů z 62 zemí včetně Česka.

Už dnes večer veletrh slavnostně zahájí německá kancléřka Angela Merkelová, ale pro návštěvníky se brány areálu na jižním okraji Hannoveru otevřou až v pondělí. Z České republiky se přihlásilo 40 firem, mezi nimi například žďárský Žďas, Kovosvit Sezimovo Ústí nebo uherskohradišťský Mesit.

Oficiální partnerskou zemí veletrhu je technologická velmoc Japonsko. Plochu 3500 metrů čtverečních si zabralo na 150 japonských firem, které pod heslem "Cooperation through Innovation" (Součinnost kvůli inovacím) představí nejnovější produkty a postupy převážně v samostatném pavilonu.

Japonci i Evropané chtějí veletrhu využít k navazování nových partnerství a hospodářských kontaktů mezi sebou i s dravými asijskými ekonomikami jako Čína a Indie. Podle pořadatelů by měl letošní veletrh přispět dalšími podněty do debaty o energiích a klimatu. Proto byla výrazně rozšířena část veletrhu vyhrazená elektrárenským technologiím.

Budoucnost prý patří výroba elektřiny z větru a moře. Německá společnost Vestas v Hannoveru představí nové postupy i designová zlepšení u budoucích pobřežních větrných farem. Podle expertů se však jednou může až 15 procent veškeré elektřiny vyrábět ze síly mořských vln, přílivů a odlivů.

Akce pod hlavičkou Hannover Messe zahrnuje desítku dílčích sekcí, které vlastně tvoří samostatné veletrhy. Tři z nich se věnují automatizaci v průmyslu, tři technologiím v energetice, další prezentují například možnosti digitalizace podniků, mikrotechnologie a výzkum.

Součástí veletrhu však bude i turnaj Robocup German Open, fobalové mistrovství světa robotů. Fanoušci robotizace předpokládají, že za 50 let budou elektroničtí hráči schopni nahradit fotbalisty z masa a kostí.

Hannover Messe se letos díky zhruba 170.000 metrům čtverečním výstavní plochy ve srovnání s loňským rokem rozroste o téměř 22.000 metrů čtverečních. Veletrh, jenž se poprvé konal už před 60 lety, se postupně vyvinul z klasické přehlídky jednotlivých komponentů ve zřejmě nejvýznamnější platformu pro prezentaci technických inovací a kompletních řešení výrobních procesů na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK