SPS: Stavebnictví by mělo spravovat jen jedno ministerstvo

20.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Svaz podnikatelů ve stavebnictví (SPS) usiluje o převod řízení stavebního průmyslu pod jediné ministerstvo. SPS nyní jedná s ministerstvem pro místní rozvoj a ministerstvem průmyslu o převedení stavebnictví na MMR. Vyplývá to ze zápisu z posledního jednání představenstva SPS, který svaz zveřejnil na svých internetových stránkách.

Stavebnictví nyní alespoň částečně spadá pod pět ministerstev; jde o ministerstvo průmyslu, ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo dopravy, ministerstvo zemědělství a ministerstvo životního prostředí.

Prezident SPS Václav Matyáš ČTK řekl, že hlavním důvodem snahy stavebníků je dosavadní roztříštěnost správy oboru. "Systémově by se někdo stavebnictvím zabýval a z jednoho místa," řekl Matyáš. Nástrojem této změny má být novela takzvaného kompetenčního zákona.

Jednání začala na úrovni náměstků ministrů ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku, uvedl Matyáš. Ministerstva však jednání popírají. "MPO se zásadně ohrazuje proti informaci, že se chystá převod gesce pro oblast stavebnictví z MPO na MMR. Žádná jednání na toto téma neprobíhají," řekl ČTK mluvčí MPO Tomáš Bartovský. Oficiální jednání nezačala ani podle prvního náměstka MMR Jiřího Vačkáře. Ten však zároveň připustil, že možnost přechodu stavebnictví do gesce MMR existuje.

Stavebnictví je podle Matyáše na MPO dlouhodobě opomíjené a nevěnuje se mu dostatečná pozornost. Příčinou nedostatečné správy oboru je tam údajně likvidace řady činností spojených se stavebnictvím. Také tam údajně chybí významnější organizační útvar, který by měl stavebnictví na starost jako celek

Bartovský sice vliv personálních změn na kritiku stavbařů připouští, popírá však, že by ministerstvo obor zanedbávalo. "Svou agendu v oblasti stavebnictví, jejíž těžiště spočívá především ve tvorbě technických norem, resort průmyslu a obchodu dlouhodobě plní," řekl. Zároveň však podle něj v posledních letech průběžně klesá počet pracovníků ministerstva, kteří se oblasti stavebnictví věnují.

Změnu si stavebníci slibují od novely kompetenčního zákona. Její dva návrhy nyní směřují z vlády do sněmovny. Přesun kompetencí ohledně stavebního průmyslu pod jednu střechu však podle Matyáše pravděpodobně neobsahují. Znění návrhů ČTK nemá k dispozici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK