Novartis zvedl v Q1 zisk nad odhady díky úsporám

21.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Novartis <NOVN.VX> v pondělí vykázal 10procentní nárůst čistého zisku za první kvartál na 2,31 miliardy dolarů. Švýcarská farmaceutická...

...firma tak s pomocí úspor a slabšího dolaru hravě překonala odhady trhu a poslala své akcie o téměř 5 procent výš.

Tržby také předčily očekávání trhu, když stouply o 9 procent na 9,91 miliardy dolarů.

Analytici čekali podle průzkumu Reuters Estimates v průměru zisk 1,83 miliardy dolarů z tržeb 9,63 miliardy.

"Ve srovnání s konkurencí považujeme čísla Novartisu za dost dobrá," řekl Thomas Maul, analytik DZ Bank. "Druhé pololetí 2008 by mělo přinést další pozitivní zprávy."

Novartis, jenž vstřebává akvizici výrobce přípravků pro péči o oči Alcon <ACL.N> za 39 miliard dolarů, rovněž potvrdil celoroční předpověď.

Druhá největší farmaceutická společnost v Evropě podle tržní kapitalizace čelí stejným obtížím jako mnohé konkurenční firmy, které čekají zpomalení růstu zisku kvůli ztrátě exkluzivity u některých léků, cenovým tlakům a složitějšímu vstupu na trh.

Novartis však v prvním kvartále těžil ze slabosti dolaru a úsporného programu v divizi léčiv. Pomohl také jednorázový příjem 115 milionů dolarů z prodeje některých hotových produktů.

Tržby z prodeje léků stouply o 6 procent na 6,26 miliardy dolarů navzdory generické konkurenci, jež tíží Lotrel proti vysokému krevnímu tlaku a Trileptal proti epilepsii.

Novartis na konci loňského roku oznámil, že sníží počet zaměstnanců o 2,5 procenta a chce ušetřit 1,6 miliardy dolarů, aby mohl bojovat s narůstající konkurencí a přísnější regulací. To v prvním kvartále pomohlo zvýšit ziskovost jádrové divize léčiv.

Společnost dále ohlásila, že brzy požádá ve Spojených státech o schválení pro lék Extravia na roztroušenou sklerózu, přičemž jeho uvedení na trhy na obou březích Atlantiku předpokládá na začátku roku 2009.

Firma rovněž očekává, že letos předloží k posouzení preparát Menveo proti meningitidě.

[CURYCH/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK