Japonské akcie vystoupily na dvouměsíční maximum

21.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes navázaly na růst z minulého týdne a hlavní index vystoupil na nejvyšší úroveň za poslední téměř dva měsíce. Mezi investory byl zájem například o automobilky, které těží z poklesu kurzu jenu a nadějí, že problémy finančního sektoru se nepřenesly do dalších odvětví.

Index Nikkei 225 si připsal 220,10 bodu a seanci uzavřel růstem o 1,63 procenta na 13.696,55 bodu. Je tak nejvýše od 28. února. Většina analytiků tvrdí, že trh začne testovat hranici 14.000 bodů, i když část investorů se zdráhá kupovat akcie, dokud nebude oznámeno více hospodářských výsledků. Širší index Topix vzrostl o 2,1 procenta na 1331,51 bodu.

Na trhu sílí přesvědčení, že finanční sektor má to nejhorší za sebou, což vysvětluje například i růst některých bank v čele s ústavem Mitsubishi UFJ Financial Group. Prudce vzhůru se ale vydaly rovněž akcie strojírenské společnosti Komatsu, které reagovaly na solidní hospodářské výsledky svého amerického rivala Caterpillar.

Zdaleka nejvíce ale hlavnímu indexu pomohly akcie automobilky Honda Motor. Zpevnily o téměř devět procent, a zaznamenaly tak největší denní nárůst za půl roku.

"Výrobci automobilů zpevňují díky důvěře ve své trhy. Ani ne tak v americký trh, ale v mladé trhy jako je Čína anebo Indie," podotkl analytik společnosti UFJ Securities Nagajuki Jamagiši. "Honda minulý týden nezpevňovala tak rychle jako ostatní, proto je dnes trochu silnější," řekl analytik.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru, především vůči japonskému jenu, kde je nyní nejvýše za zhruba sedm týdnů. Dolaru pomáhá k růstu také sílící přesvědčení, že většina odpisů v bankách v souvislosti s hypoteční a úvěrovou krizí už je známa a žádná velká překvapení už se nebudou konat. Akcie Citigroup v pátek navzdory vysoké ztrátě výrazně zpevnily.

V závěru obchodování se dolar k jenu prodával za 103,84 JPY, a zpevnil tak z předchozích 102,48 JPY, kde byl v pátek. Na paritě s eurem vzrostl na 1,5829 z 1,5899 USD a euro vůči jenu vystoupilo na 164,37 z předchozího kurzu 162,94 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK