Nestlé v Q1 zvedla tržby, tíží ji však slabý dolar

21.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Nestlé <NESN.VX> v pondělí vykázala za první čtvrtletí růst tržeb v souladu s odhady trhu o 6 procent na 25,7 miliardy švýcarských franků...

...(25,3 miliardy dolarů), když zvýšení objemu prodeje i cen pomáhalo kompenzovat tlak slabšího dolaru.

Jádrový či "organický" růst tržeb, jenž vylučuje vlivy měnových kursů a akvizice, stoupl o 9,8 procenta, zatímco analytici čekali zvýšení o 8,9 procenta. Největší potravinářská skupina na světě si tedy vedla dobře navzdory divokým výkyvům na globálních trzích se surovinami, jako jsou káva, mouka či kakao.

Nestlé se díky svému strategickému zaměření na oblast zdravé výživy a na cílené akvizice stala šlágrem potravinářského sektoru a zvedla tržby a zisk i na náročnějších trzích.

Výrobce kávy Nescafé nebo čokoládových tyčinek KitKat také potvrdil v březnu zvýšený cíl letošního růstu jádrových tržeb tempem podobným loňským 7,4 procenta i výhled na lepší provozní marže.

Analytici oslovení Reuters očekávali růst čtvrtletních tržeb na 25,5 miliardy franků s tím, jak Nestlé využívá síly své značky k přenesení vyšších nákladů na velkoobchodní odběratele.

"Tohle jsou výsledky dobré kvality. Bylo to hodně na horní hranici očekávání," řekl Mario Montagnani ze společnosti Chevreux v Curychu.

"Silně k tomu přispělo zvýšení objemu prodeje - nebylo to jen dílem zvyšování cen," řekl Montagnani. "Takže nemáme důkaz o zpomalení ani o tom, že by lidé přešli na levnější produkty."

Nestlé v prvním čtvrtletí zvedla ceny o 5,3 procenta, zatímco "reálný vnitřní růst", jenž je v první řadě měřítkem objemu prodeje, dosáhl téměř v souladu s odhady 4,5 procenta.

Kurs dolaru, který se v daném období propadal na rekordní dna k franku, odloupl z výsledku čtvrtletních tržeb 7 procentních bodů.

[CURYCH/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK