Trh v EU je zaplaven nekvalitními lampami a prodlužovačkami

21.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 21. dubna (zpravodajka ČTK) - Elektrické lampy a prodlužovačky, které jsou k dostání na trhu v Evropské unii, v drtivé většině nesplňují jakostní a bezpečnostní předpisy unie. O výsledcích průzkumů trhu zaměřených na kvalitu těchto výrobků dnes informovala Evropská komise.

Z testu vyplynulo, že jen pět procent z 226 lamp a lampiček, kterými si Evropané běžně vybavují domovy či kanceláře, nevykazovalo žádné nedostatky. Testované lampy měly řadu technických nedostatků, jako je třeba špatné uzemnění. Často nenesly označení EC, který znamená, že výrobek je v souladu s nejrůznějšími pravidly.

Prodlužovačky se v posledních letech staly běžnou součástí domácností v EU, a tak se autoři testu zaměřili i na ně. Zjistili, že 58 procent z 210 výrobků je natolik nebezpečných, že by měly být staženy z trhu. Ve výsledku testem prošla průměrně jen jedna prodlužovačka ze šesti. Nejčastějším nedostatkem byl špatný tvar a rozměry zásuvek a zástrček. Prodlužovačky byly rovněž často nekvalitní co do výdrže materiálu nebo odolnosti vůči ohni a teplotám.

Do testu prodlužovaček se zapojila i Česká republika, dále například Slovensko, Německo, Dánsko, Španělsko, Polsko a Švédsko.

"Doporučením je kupovat prověřené výrobky u známých prodejců," vzkázala spotřebitelům mluvčí Evropské komise Helen Kearnsová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK