Češi s Poláky chtějí opravit silnice u hranic

21.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Náchod 21. dubna (ČTK) - Češi a Poláci chtějí u hranic na východě Čech společně opravit asi 160 kilometrů silnic. Náklady na více než 30 stavebních akcí se odhadují na jednu miliardu korun, až 90 procent by měla pokrýt dotace Evropské unie. Memorandum o společném postupu dnes podepsali představitelé hradeckého kraje se svými polskými protějšky. ČTK to řekl mluvčí hradeckého hejtmanství Imrich Dioszegi.

Oprav by se měly dočkat silnice v Krkonoších, na Broumovsku, v okolí Náchoda a v Orlických horách. Na polské straně se budou opravovat silnice v okresech Kamenná Hora a Kladsko. Opravené silnice by měly vést například hraničním k přechodům Královec, Meziměstí, Starostín a Olešnice v Orlických horách.

Unijní peníze chce hradecký kraj společně s Poláky získat prostřednictvím operačního programu přeshraniční spolupráce Česko-Polsko pro roky 2007 až 2013. Společné žádosti s projekty chtějí předložit do konce roku 2010. "Můžeme tím na dlouhá léta zlepšit podmínky pro život lidí v českém pohraničí i na jeho polské straně," řekl hradecký hejtman Pavel Bradík.

V minulých letech již Evropská unie podpořila opravy silnic v Orlických horách. Jednou z největších akcí byla oprava silnice z Rychnova nad Kněžnou do Rokytnice v Orlických horách. Stála přes 152 milionů korun a EU přispěla 70 procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK