Telefónica rozdělí mezi akcionáře 16,1 mld. Kč

21.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Největší tuzemská telekomunikační firma Telefónica O2 vyplatí z loňského zisku a zisku z minulých let hrubou dividendu 50 korun na akcii. Rozhodli o tom akcionáři na valné hromadě společnosti. Na vyplacení celkem 16,1 miliardy korun akcionářům firma použije loňský zisk a část rezervního fondu.

Jako rozhodný den pro výplatu dividendy akcionáři stanovili 17. září. Výplata dividendy je navrhována na 8. října. Po výplatě dividend zůstane na účtu nerozděleného zisku zhruba pět miliard korun.

O případném návrhu na vyplacení dividendy za rok 2008 bude firma podle generálního ředitele Salvadora Anglady rozhodovat až na základě letošního hospodaření společnosti. Firma v současnosti nemá podle finančního ředitele Ramona Rose přijatou dividendovou politiku.

Vzhledem k silné tvorbě hotovosti firma očekává, že bude výplatu dividendy financovat z vlastních zdrojů. Společnost letos očekává růst výnosů z podnikání mezi dvěma a čtyřmi procenty a růst hrubého zisku maximálně o dvě procenta.

Akcionáři rovněž schválili snížení počtu členů představenstva ze současných devíti na sedm a loňskou účetní závěrku.

Největší domácí telekomunikační firma Telefónica O2 vykázala za loňský rok konsolidovaný čistý zisk 10,4 miliardy korun, což je téměř o 30 procent více než v roce 2006. Tržby meziročně vzrostly o tři procenta na 63 miliard.

Majoritním vlastníkem s podílem 70 procent je španělská společnost Telefónica. Zbytek se obchoduje na kapitálovém trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK